Annons

Länsstyrelsen hjälper till vid storbranden

Tre personer från länsstyrelsen i Kronoberg har skickats upp till branden i Västmanland för att hjälpa till.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2014

– Vi ingår i en krisledningsstab och jobbar med att den bemannas. I den ingår bland annat ekonomer och jurister. Vi informerar allmänheten om exempelvis evakuering, har kontakt med massmedia och tar hand om besökare som kommer hit, säger Martin Unell från Länsstyrelsen Kronoberg som var på plats i Ramnäs under måndagsmorgonen.

Beslutet att skicka tjänstemän från Länsstyrelsen Kronoberg kom i fredags och nu kommer Martin Unell och två andra från länsstyrelsen att vara på plats i ­några dagar. På måndagen öste regnet ner och branden var under kontroll.

Annons

Men Martin Unell menar att det fortfarande finns mycket kvar att göra.

– Det är ungefär 300 personer som utan tvekan kommer jobba med detta i 7–14 dagar till. Det finns ingen möjlighet till att dra ner på bemanningen. Informationsfrågorna är fortfarande aktuella och jobbet ute på fältet är jätte­stort, säger han.

Skogsbranden i Västmanland har pågått sedan den 31 juli. Martin Unell beskriver läget som lugnare för tillfället.

– Läget är lugnare nu än i förra veckan på alla plan. Nu måste vi säkra gränserna så att inte branden sprider sig ut ur området. Vi har som prioritet att folk ska få komma tillbaka till sina bostäder, men vi vågar inte släppa in någon förrän det är säkert. Det kan finnas ­brandskadade träd som faller ner och vi kollar just nu på vilka vägar som behöver säkras.

Julia Myllylä
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons