Annons

Lärare misstänks för sexbrott – avstängd från arbetet i Växjö

Under lång tid misstänks en lärare ha utnyttjat en tonårspojke sexuellt. Polisutredningen pågår och arbetsgivaren Växjö kommun har i dagarna stängt av läraren.
Växjö • Publicerad 14 november 2014

– Ärendet är i ett inledningsskede och vi har haft ett inledande samtal, säger Michael Färdigh, Växjö kommuns personal- och förhandlingschef.

Michael Färdigh vill inte kommentera den brottsmisstänkte lärarens inställning till sexanklagelserna eller hur det kom till arbetsgivarens kännedom.

Annons

– I ärenden av den här typen brukar vi stänga av personen med lön i väntan på utredning. Allting ska kontrolleras innan vi fattar något formellt beslut.

Hur ser ni på de här anklagelserna?

– Det är för tidigt att göra en sådan bedömning, vi gör alltid seriösa utredningar och dokumenterar allt. Alla berörda måste höras innan vi går vidare.

Läraren har skrivit under avstängningsbeslutet som längst gäller en månad. Därefter måste arbetsgivaren göra en ny prövning.

Samtidigt pågår polisutredningen där en förundersökning om sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning har inletts. Brottsrubriceringen visar att läraren misstänks ha förmått någon att ”företa eller tåla en sexuell handling genom att allvarligt missbruka att personen befinner sig i beroendeställning till gärningsmannen”. Straffskalan är fängelse i högst två år.

Den utsatte har för polisen berättat om händelserna i flera timmar långa förhör under de två senaste dagarna. Enligt uppgift är anklagelsen att läraren i sin verksamhet utnyttjat personen sexuellt under de senaste åren.

Åklagaren som leder förundersökningen måste nu efter att målsägandeförhören avslutats ta ställning till hur den fortsatta utredningen ska bedrivas. Allt talar för att den utpekade läraren snarast kommer att delges brottsmisstanken och förhöras om sin inställning till anklagelserna.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons