Annons

Larm om spice på högstadieskolor

Spice används och säljs på flera högstadieskolor i Växjö. Och det kryper ner i åldrarna enligt Kronobergspolisens Scott Goodwin. – Vi har inga belägg för faktiska fall men vill varna föräldrar, säger rektor Eva Wånehed på Braås skola.
Växjö • Publicerad 19 november 2014
Foto: 
Foto: TT

Föräldrar till barn från årskurs sex till nio på Braås skola har i dagarna fått ett brev från rektorn.

- Bakgrunden är att en elev kommit till skolledningen och berättat om misstankar om spice. Vi har inte belägg eller faktiska fall. Men vi vill tala om för föräldrarna att vi är oroliga för att spice kan finnas, säger Eva Wånehed.

Annons

Chefen på Kronobergspolisens ungdomsgrupp Scott Goodwin tycker skolledningen gör helt rätt:

- Man får inte sticka huvudet i sanden. Vi måste informera för ungdomarna kommer inte att berätta själva. En jättestor eloge till Braås skola för hur de hanterar detta!

Så sent som i måndags fördes sex ungdomar i Göteborg till sjukhus efter misstankar om att de rökt spice. De senaste veckorna har flera likande fall blivit kända och spice tros ligga bakom flera dödsfall den senaste tiden.

- Vi har tips om att drogen förekommer på flera högstadieskolor i Växjö och att ungdomar i sjuan och åttan använder och säljer spice öppet i skolor. Det här är riktigt, riktigt allvarligt. Som polis har jag sett det mesta men det här skrämmer verkligen mig, säger Scott Goodwin.

I?går diskuterades oron för spice på skolor i den samverkansgrupp som träffas varje vecka. Representanter för polis, arbete och välfärd, skol- och barnomsorg och gymnasieförvaltningen deltar i dessa möten.

Eva Wånehed avvaktar besked från det mötet innan skolledningen i Braås bestämmer sig för hur man ska gå vidare. I hembrevet hänvisas oroliga föräldrar att ta kontakt med Navet eller skolsköterskan.

- Vi måste reagera och vara på tårna innan det händer något. Det är bra för föräldrarna att veta att spice kan finnas även i lilla Braås. Det här är en varningsklocka, säger Eva Wånehed.

- Jag kan säga så här: Föräldrar ska bli skrämda. Det här är jättefarligt. Man beställer spice via nätet och får det hemlevererat. Tillgängligheten finns för samtliga ungdomar. Det behövs en attitydförändring och engagerade föräldrar, säger Scott Goodwin.

Hur polisen jobbar med frågor kring spice vill han inte gå in på men frågan är prioriterad. Det finns planer på att gå ut med ett gemensamt varningsbrev till samtliga föräldrar som har barn i högstadiet och gymnasiet.

Detta bekräftar Mats Rydberg, säkerhetsansvarig på skol- och barnomsorgsförvaltningen:

Annons

- Vi och polisen vill kunna skicka ut information till föräldrar, både via nätet och i hembrev. Materialet ska också kunna användas på föräldramöten, vi hoppas att exempelvis fältassistenter eller socialsekreterare ska kunna delta på möten och svara på frågor.

En blandning av ett tiotal främst indiska örter med effekter liknande cannabis.

Blandas ofta med tobak och röks men kan också injiceras.

Drogen är beroendeframkallande och ger en rad biverkningar.

Akut njursvikt och akut hjärtinfarkt har rapporterats hos spiceanvändare.

Andra biverkningar kan vara kräkningar, ångest, panikkänslor och förhöjt blodtryck.

Källa: Internetmedicin.se (TT)

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons