Annons

Lars Björkman död - blev 64 år gammal

Lars Björkman, grundare till Växjöföretaget Balco, somnade in under julaftonseftermiddagen efter en längre tids sjukdom. Lars Björkman blev 64 år.
Växjö • Publicerad 27 december 2018 • Uppdaterad 28 december 2018
Lars Björkman, grundaren av Balco, avled under måndagen den 24 december.
Lars Björkman, grundaren av Balco, avled under måndagen den 24 december.Foto: Lena Gunnarsson

Med en vision om att skapa ett ledande balkongföretag grundade Lars Björkman företaget Balco år 1987. Verksamheten drevs först i ett garage i Växjö, men med tiden expanderades det till ett stort växande internationellt företag.

Lars Björkman var företagets vd i 19 år och verksam i bolaget fram tills att han hamnade i koma efter en olycka som inträffade i augusti 2012.

Annons

Anhöriga till Lars Björkman beskriver honom som en otroligt kraftfull person med en enorm drivkraft.

– Lasse var betydligt äldre än mig och han blev en viktig mentor för mig i arbetslivet. Han blev också en väldigt god och nära vän, säger Michael Wickell som var arbetskamrat med Björkman från slutet av 80-talet och sedan tog över som vd efter honom.

Björkman var enligt Michael Wickell en stor strateg och taktiker som kombinerade sitt engagemang och drivkraft, vilket har varit grunden till Balcos framgångar.

– Han använde sin verbala förmåga till att få saker att hända och bli som han önskade. Men det jag minns mest av honom är hans nyfikenhet, oräddhet och kreativitet. Han hade också en helt oegoistiskt sida och han ställde upp och stod upp för sina vänner, säger han och fortsätter:

– Som person var Lars spontan och ville att saker skulle gå snabbt. Många dråpliga saker inträffade, men han lät sig inte slås ned av det. Han kunde skämta om sina egna fadäser och han bjöd alltid på sig själv och många härliga skratt.

Nathalié NylanderSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons