Annons

Lidhultsdomar prövas av hovrätten

Lidhultsdramat, där tre tidigare ostraffade män dömdes till 18 månaders fängelse för människorov, kommer att prövas av hovrätten.
Det står klart sedan alla tre överklagat i hopp om att bli frikända eller få sänkt straff.
Växjö • Publicerad 26 november 2014

”Mot bakgrund av vad som faktiskt har uppgetts vid huvudförhandlingen framstår det som ofattbart hur tingsrätten kan anse det klarlagt att NN varit aktiv i att bemäktiga målsäganden genom att binda honom och slänga upp honom på lastbils­flaket”, skriver den dömde 28-åringens försvarsadvokat Anders Funcke i överklagandet.

Dramat som skakade bygden inträffade i Lidhultstrakten den 28 augusti sedan sex personer tidigare under dagen släppts efter att ha suttit anhållna. De släppta misstänktes för stölder av fyrhjulingar och åkgräsklippare från fastigheter i Ljungby kommun.

Annons

En av personerna som hade fått sin fyrhjuling stulen var 28-åringen. Männen som åkte till de misstänkta tjuvarnas fastighet ville få dem att berätta var stöldgodset fanns. Där bands en av dem, en 23-åring, till händer och fötter och kördes iväg någon kilometer innan han släpptes.

”Tingsrätten har lika ogrundat kommit fram till att människorovet var planerat. Ingen har vid polisförhör eller huvudförhandling ens nämnt att något sådant var syftet med resan till litauernas hus”, står det i överklagandet.

Tvärtom, påpekar advokat Anders Funcke, var männen som åkte till fas­tigheten överens om att ingen fick använda våld. De skulle enbart ”markera närvaro” och eventuellt prata med dem om stöldgodset.

”Vad som därefter hände framstår som ogenomtänkta reaktioner på att målsäganden uppvisade en arrogant attityd an­gående frågor om stöldgodset och att denne sedan sprang ifrån dem.”

Överklagandetiden gick ut vid midnatt och 28-åringen var först med att lämna in sitt överklagande under tisdagen. Advokaterna som företräder de två andra dömda männen väntade av taktiska skäl tills tingsrätten stängt för dagen.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons