Annons

LOV: Ett företag ut och två in

Höga investeringskrav och låg ersättning för privat hemtjänst gjorde att företaget Homec sade upp avtalet med Växjö kommun. Samtidigt kommer nya aktörer, Medico IAAB och Femtiofemplus, in.
Växjö • Publicerad 4 februari 2014

Göteborgsbaserade Homec AB har haft avtal med Växjö kommun i flera år och erbjudit privat hemtjänst.

– Vi ville öka från att bara ha service till att även ha omsorg. Men för att kunna göra det ställdes stora krav på oss, säger Leyla Yumer som varit verksamhetsansvarig i Växjö.

Annons

Enligt Leala Yumer hade de behövt investera närmare en kvarts miljon för att klara kommunens krav för att få bedriva omsorg också. Bland annat krävdes programvara för synkronisering av patientjournaler med kommunens system.

– Andra kommuner står för det men det gör inte Växjö, säger Leyla Yumer. Eftersom kommunen dessutom har en låg ersättning, jämfört med andra kommuner, valde de att avsluta avtalet.

– Ett naturligt steg för ett litet företag, säger Leyla Yumer och tillägger att de inte haft några omsorgstagare i Växjö på ett år.

Samtidigt har Växjö kommun tecknat två nya avtal med LOV-företag, Medica IAAB AB och Femtiofemplus AB.

– Vi har varit i Växjö i två år och har många kunder som köper våra tjänster, som RUT-tjänster. Många av dem har frågat oss om vi inte kan sköta hemtjänsten också. LOV- avtalet innebär att vi blir kommunens förlängda arm och har bland annat krav på avvikelserapportering, säger Ronny Polback på Femtiofemplus.

Jämfört med att sälja sina tjänster direkt kommer de få lägre ersättning per timme. Men Ronny Polback ser att det ändå är värt att gå in i LOV-av-talet eftersom det är en mer långsiktigt lösning mot vad de har i?dag.

Att Växjö kommuns ersättningsnivå är bland de lägsta i landet är omsorgsnämnden ord-förande Catharina Winberg (M) väl medveten om.

– Det är väl inget vi vill skryta med direkt. Samtidigt har vi tagit beslut på att höja den med fem kronor i timmen.

Det innebär att ersättningen till LOV-företagen höjs till 264,22 kronor per timme för hemtjänst. Samtidigt är Catharina Winberg positivt till privata hemtjänstföretag.

– Vi tycker att det är bra att det finns valmöjlig-heter och kommer ha kvar möjligheten för företag att erbjuda privata alternativ, säger hon.

Lillian Andersson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons