Annons

LRF vill använda arbetsmarknadsåtgärd för stängsling

LRF vill använda en arbetsmarknadsåtgärd för nyanlända för att stängsla in oanvända betesmarker.
Tillfrågade myndigheter har så här långt ställt sig positiva till det.
Kronoberg • Publicerad 19 juli 2018

LRF:s förbundsordförande, Palle Borgstöm, har vänt sig till Skogsstyrelsen och landets länsstyrelser för att få besked om möjligheten att använda så kallade naturnära eller gröna jobb för att stängsla in outnyttjade betesmarker.

Det råder foderbrist på grund av torkan och LRF är vänt sig myndigheterna för att få tillgång till gröna jobb för att få upp stängsel kring outnyttjad betesmark.
Det råder foderbrist på grund av torkan och LRF är vänt sig myndigheterna för att få tillgång till gröna jobb för att få upp stängsel kring outnyttjad betesmark.Foto: Julia Viktorsson

Det är kris inom svenskt lantbruk på grund av torkan och de bönder som har djur drabbas hårdast när det inte finns bete till djuren, påpekar han.

Annons

Skogsstyrelsen och andra myndigheter har i uppdrag av regeringen att arbeta för enklare vägar till jobb inom den gröna näringen - Tillvarata jobbpotentialen i de gröna näringarna.

Målgruppen är arbetssökande nyanlända kvinnor och män eller personer som varit utan arbete en längre tid.

Skogsstyrelsen har ställt sig positiv till att använda den här arbetsmarknadsåtgärden för att stängsla in outnyttjad betesmark och det gör även Länsstyrelsen i Kronoberg.

Det handlar om tillfälliga, enklare stängsel och det är bönderna själva som får stå för stolpar och tråd. Det är själva arbetsinsatsen som de som ingår i arbetslagen står för, enligt upplägget.

– Detta är riktiga jobb. Det är inte så att man kommer och går som man vill, även om det är en arbetsmarknadsåtgärd, säger tillförordnade landshövdingen i Kronoberg Martin Sjödahl.

– Vi är helt enkelt oroliga för att det blir djurbesättningar som inte klarar det om det fortsätter så här. Vi har en livsmedelsstrategi som säger att vi ska producera mer livsmedel i vårt län och vi har dessutom den typen av mark som är beroende av betande djur. Vi ska göra vad vi kan. Sedan har vi inte rådighet över alla frågor.

I Kronoberg finns ett par tre arbetslag som kan bli aktuella för uppdraget att sätta upp stängsel.

LRF centralt lägger nu upp strategier för att organisera arbetet över landet, samla in behov och prioritera behov.

Någon stängsling har inte kommit igång ännu i Kronoberg. Det är Mälardalen som kommit längst. Där är arbetet igång, enligt Wictoria Bondesson som är tillförordnad organisationsstrateg på LRF.

– Där är det LRF:s lokalavdelningar som samlar upp och prioriterar och det omfattar både de som är medlemmar i LRF och de som inte är det. Det här är en väldigt bra åtgärd, säger Wictoria Bondesson.

Lennart ErnstssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons