M sågar medborgarförslag

Medborgarförslag är inte särskilt bra.
Det skriver Moderaterna i sitt kommunala handlingsprogram.
-Jag vet att det finns de som vill ta bort medborgarförslagen. Men jag tycker att de ska vara kvar, säger kommunal­rådet Bo Frank (M)
Växjö • Publicerad 22 oktober 2011

Medborgarförslag innebar ursprungligen att kommuninvånare kunde komma med förslag som alltid skulle avgöras av högsta instans, kommunfullmäktige.

Det kunde handla i stort sett om allt, från att placera en nytt cykelställ någonstans till att göra satsningar på äldreomsorgen.

Medborgarförslagen har efterhand ökat. Och att alla inte gillar företeelsen visas klart i Moderaternas kommunala handlingsprogram 2010.

Så här står det:

”Det är tveksamt om systemet med medborgarförslag till kommunfullmäktige är bra då kommuninvånare träder in i politikernas ställe samtidigt som politikerna själva avgör ärendet i fråga. Samtidigt reducerar man politikernas uppgift till att recensera medborgarförslag i stället för att själva kanalisera propåer och idéer från medborgarna.”

Moderaterna och de andra allianspartierna har nu kommit en bit på vägen att slippa alltför många medborgarförslag i fullmäktige.

Bara medborgarförslag av ”större principiell betydelse”, kommer fortsättningsvis att avgöras av fullmäktige.

Andra förslag som bedöms som mindre viktiga räcker det med att kommunstyrelsen eller berörd nämnd hanterar.

Detta beslut tog fullmäktige på senaste sammanträdet med minsta möjliga majoritet, allt under starka protester från oppositionen.

Innehållet i ert handlingsprogram andas att medborgarförslag inte borde få finnas över huvud taget.

-Ja, det finns en skepsis mot medborgarförslag, men nu har vi sett till att åtminstone skräpärenden inte kommer till fullmäktige. Det sänker nivån på fullmäktige om varje ”cykelställsärende” ska dit upp, säger Bo Frank.

-Vi har olika uppfattningar, det vet jag, men jag vill ha medborgarförslagen kvar.

Enligt honom är det mycket få medborgarförslag som utreds djupare. De flesta expedieras ganska snabbt.

– Kanske bifalls 20 procent av dem.

Miljöpartiet fortsätter att engagera sig i frågan.

-Vi anser att medborgarna själva bör ha möjlighet att avgöra var ärendet ska behandlas – i facknämnd eller i kommunfullmäktige. Precis som politikerna, säger partiets Cheryl Jones Fur.

Men beslutet är nu fattat och det finns inte mycket att göra, menar hon.

-Det enda vi kan göra är att riva upp det om vi vinner valet.

”Jag vet att det finns de som vill ta bort medborgarförslagen. Men jag tycker att de ska vara kvar.”

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.