Annons

Målet nått efter 25 års väntan

Lås- och larmsystemen programmeras. Målburar, innebandysarg och basketkorgar väntar på att användas. Om bara några dagar kan Gemlaborna ta nya sporthallen i bruk. 25 års väntan är över.
Växjö • Publicerad 30 december 2010
En glad och nöjd sockenrådsordförande Ola Aronsson kan konstatera att målet är nått.
En glad och nöjd sockenrådsordförande Ola Aronsson kan konstatera att målet är nått.Foto: Alexander Mahmoud
Nya sporthallen i Gemla har bergvärme och ? just nu snötäckta ? solfångare på taket.
Nya sporthallen i Gemla har bergvärme och ? just nu snötäckta ? solfångare på taket.Foto: Alexander Mahmoud
Det blev mellandagsjobb med larmsystem för Henrik Karlsson och Perarne Hermansson.
Det blev mellandagsjobb med larmsystem för Henrik Karlsson och Perarne Hermansson.Foto: Alexander Mahmoud
Mikael Nyrell jobbar normalt i Teleborgshallen i Växjö, men kommer i fortsättningen också att då och då ha tillsyn över materialet i Gemlas nya sporthall.
Mikael Nyrell jobbar normalt i Teleborgshallen i Växjö, men kommer i fortsättningen också att då och då ha tillsyn över materialet i Gemlas nya sporthall.Foto: Alexander Mahmoud

Byggarna har lämnat platsen. Bara det sista finputsandet återstår.

Mikael Nyrell från fritidsförvaltningen har lämnat sin ordinarie arbetsplats Teleborgshallen för att åka till Gemla. Nu packar han upp redskapen som behövs för de många sporter som ska kunna utövas i den nya hallen.

Annons

–?Badminton, basket, tennis, innebandy, handboll, gymnastik ...

När sockenrådets ordförande Ola Aronsson berättar blir listan längre än så, vilket välkomnas av ortsborna. Det första förslaget om en sporthall presenterades för Växjö kommun 1985, så väntan har varit lång. I mitten av 2000-talet fanns hoppet att köpa en tom fabrikslokal och bygga om den sporthall, men andra bjöd över.

– Och det här är bättre, säger Ola Aronsson, och räknar med att hallen blir till glädje för fler än ortsborna. Bor man på Hovshaga är det inte längre att åka till Gemla än till Teleborg och trycket på Teleborgshallen är stort.

–?Det kommer alltid att vara kö och hårt tryck men det är positivt med varje ny yta, säger kommunens sporthallschef Perarne Hermansson.

För lokala idrottsföreningar, som Gransholms IF, öppnar hallen nya möjligheter, men också för skolan i Gemla. Tack vare den hallen kan gamla gymnastiksalen byggas om till lärosalar, och i den 1?600 kvadratmeter stora salen finns plats för både förskolebarn och lite äldre motionärer.

–?Vi är stolta över det här. Det är en gedigen byggnad, säger Håkan Källberg, vd för fastighetsägaren Vidingehem.

Tidplanen har hållit och kanske blir slutnotan till och med lite lägre än de 16,2 miljoner kronor man räknade med.

Söndagen den 9 januari är vikt för högtidlig invigning med ett späckat program, från förmiddagens ungdomsmatcher i fotboll till avslutningen med italienska serie A på storbildstv-matchen mellan Zlatans Milan och Udinese. Bandklippning, tal och ballonger får plats däremellan.

Den lokala prägeln ska dominera och Ola Aronsson hoppas på en folkfest för allmänhet och inbjudna gäster. Till dem hör förstås politikerna som fattade beslutet att hallen skulle byggas.

–?Vi har fått en fantastisk fin respons från vi väl kom igång. Alla partier har visat stort engagemang, säger Ola Aronsson.

Annons

Den 18 mars togs första spadtaget på hallen. Nu står den där, redo att ta emot alla nyfikna. Bara en sak återstår egentligen – att döpa den. En del namnförslag har lämnats in och vad det till slut blir bestämmer samarbetspartnerna Gransholms IF och Gemla sockenråd.

–?Kanske kan vi avslöja namnet vid invigningen, säger Ola Aronsson.

”Vi är stolta över det här. Det är en gedigen byggnad.”

Elisabeth Cederholm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons