Annons

Mammografi bör ingå i högkostnadsskyddet

Socialdemokraterna har tvingat Alliansen att ta upp förslaget att mammografiundersökningar och cytologprov ska ingå i högkostnadsskyddet för behandling i landstingsfullmäktige.
Växjö • Publicerad 28 januari 2012

Landstingsfullmäktiges ordförande vägrade först att behandla förslaget med hänvisning till Hälso- och sjukvårdslagen när Anna Fransson lade det i slutet på november. Hon gjorde det i samband med att Alliansen höjde gränsen för högkostnadsskyddet från 900 kronor till 1100 kronor.

–   Som jag ser det handlar det om att vi ska ha en jämlik sjukvård. Vi vet att överlevnaden i bröstcancer är mycket högre för dem med en högre inkomst och därför tycker jag att den mammografiundersökning vi erbjuder alla, screeningen, ska ingå i högkostnadsskyddet. Det är ett av många små steg vi måste ta.

Annons

Men på fullmäktigemötet i november uppstod allmän förvirring, där flera ledamöter ur alliansen hävdade att vilken sjukvård som ska ingå i högkostnadsskyddet bestäms centralt. Socialdemokraterna överklagade fullmäktigebeslutet till förvaltningsrätten och begärde en laglighetsprövning.

– Men vi har fått hjälp av Sveriges kommuner och landstings jurist och får ta till oss att vi hade fel, säger Lena Karlsson (C), landstingsstyrelsens vice ordförande.

SKL visar också att i åtminstone två landsting, Örebro och Uppsala, ingår redan mammografin i högkostnadsskyddet.

Anna Fransson är glad åt att frågan kommer upp till diskussion.

– Det är trist om man försöker strypa debatten och lite pinsamt är det väl att man inte hade koll på det här.

Men särskilt hoppfull om att hennes förslag får gehör är hon inte. Och Lena Carlsson (C) ger henne inte mycket hopp.

– Inte i det här läget, ska mammografin omfattas av högkostnadsskyddet måste det så klart konsekvensbelysas. Det blir plötsligt också en pengafråga och det har vi inte alls budgeterat för det.

Att det skiljer sig åt över landet har Lena Carlsson inga bekymmer med.

– Man får vara uppmärksam på var man bosätter sig och att vi fortfarande har lite kommunalt självstyre kvar. Allt är inte centralt beslutat än.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons