Annons

Man blev arg på buskörning – kastade planka på kvinna

Under en sommarkväll i Braås irriterade sig den berusade familjefadern på motorcyklisters buskörning. Ilskan gick ut över en promenerande kvinna som han kastade en planka på.
Mannen har nu dömts för misshandel.
Växjö • Publicerad 19 oktober 2012

Växjö tingsrätt konstaterar att straffet kan stanna vid villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst eftersom mannen lever under ordnade sociala förhållanden.

Under rättegången berättade den utsatta kvinnan att hon den aktuella kvällen gick på en gångväg med sin dåvarande pojkvän och två andra kamrater.

Annons

– Jag såg i ögonvrån en person prata i en mobil innan något kom flygande mot mig.

Det visade sig att den okände mannen hon mötte plötsligt kastade en planka i ansiktet på henne. Det var en kraftig smäll.

Strax efteråt plockade mannen upp plankan, höjde den mot henne och skrek enligt kvinnan frågande ”Ska jag slå dig igen?”

När kvinnans kamrater kom till undsättning försvann mannen från platsen. Plankan träffade så illa att kvinnan knappt kunde öppna munnen under ett par veckor.

– Det enda jag kunde äta var flytande föda.

På lasarettet plockade läkare efter hand bort ett antal träflisor från det djupa såret i kinden.

Den dömde mannen påstod under rättegången att han under kvällen ringde polisen vid upprepade tillfällen och berättade om buskörningarna. När polisen inte hade tid att komma gjorde mannen klart för dem att han själv skulle stoppa buskörningen genom att ”köra upp en planka i nyllet på föraren”.

Han hittade plankan i närheten av ålderdomshemmet och mannen sa inför domstolen att han slängde den när motorcykeln åter kom i närheten. Mannen tillade att det inte var hans avsikt att träffa den drabbade kvinnan.

Mannen sa sig också vara säker på att kvinnan tidigare under kvällen satt bak på motorcykeln som var nära att köra på honom. Något som kvinnan liksom vittnena bestämt förnekade.

Tingsrätten fastslår att mannen gjort sig skyldig till misshandel och ska betala drygt 20 000 kronor i skadestånd. Dessutom tvingas mannen själv betala 5 000 kronor av advokatkostnaden.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons