Annons

Man omkom i singelolycka

En man omkom efter en singelolycka på måndagsmorgonen. Olyckan var en av många som skedde inom loppet av ett par timmar och inträffade när blixthalkan slog till.
Växjö • Publicerad 18 oktober 2010
En lastbil med släp innehållande drickabackar gled ner i diket på riksväg 31 söder om Lenhovda på måndagsmorgonen. Alstermo entreprenad hade mycket jobb med att ta hand om alla tomglas som låg i diket.
En lastbil med släp innehållande drickabackar gled ner i diket på riksväg 31 söder om Lenhovda på måndagsmorgonen. Alstermo entreprenad hade mycket jobb med att ta hand om alla tomglas som låg i diket.Foto: Lillian Petrovski

Det var vid sjutiden på morgonen som mannen av okänd anledning tappade kontrollen på sin bil och slungades ur sitt fordon när han körde av vägen. Mannen fördes till centrallasarettet för vård. Där konstaterades att han hade livshotande skador och vårdades på intensivvårdsavdelningen. Men mannens liv gick inte att rädda.

Olyckan inträffade i en svag kurva och morgonens blixthalka tros vara en bidragande orsak.

Annons

Dödsolyckan var en av väldigt många olyckor under morgontimmarna. Inom loppet av lite drygt tre timmar fick Kronobergspolisen ta emot larm eller rapporter om 24 olyckor runt om på länets vägar. Kaoset orsakades av blixthalkan som slog till och på vissa håll blev det stopp i trafiken när förare inte kunde köra på grund av väglaget.

– Det här är extremt. Jag kan inte minnas att jag varit med om något liknande förut, att så många olyckor rapporteras in på så kort tid, säger Robert Loeffel, informationschef på Kronobergspolisen.

Förutom olyckan i Odenslanda rapporteras dock de flesta varit med lindriga eller utan personskador. Det har handlat om lättare avåkningar, några viltolyckor och kollisioner. Exakt hur många olyckor som inträffade under morgontimmarna är egentligen svårt att säga eftersom det finns ett mörkertal.

– Ja, det är ju bara de olyckor som blir lite större eller inträffar på de större vägarna som rapporteras in. Många kan dra upp sina bilar själva eller med assistans av någon förbipasserande.

Mörk svarthalka som orsakats av underkylt regn som frös på kalla vägbanor låg bakom det extrema väglaget på morgonen. Att de flesta dessutom inte hunnit byta till vinterdäck förvärrade läget.

– Fast jag vet inte om vinterdäck hjälper ändå. Det verkar ha varit väldigt, väldigt halt, säger Robert Loeffel.

Men han förundras ändå över att det blir likadant varje år. Så många bilister som överraskas av den första halkan. För att säga att olyckorna orsakas av halkan är ju inte helt korrekt.

– Nej, de orsakas av blixthalkan i kombination med ej anpassade hastigheter i många fall, säger han.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons