Annons

Maskinhall i Ramnåsa rasade

Bara minuter innan traktorn skulle hämtas i maskinhallen på Ramnåsa gård rasade hela byggnaden samman.
– Just nu är jag bara glad att vi inte var där inne, det enda som står kvar är gavlarna.
Växjö • Publicerad 21 december 2010
Det enda som står kvar av maskinhallen är gavelsidorna. Den rasade samman bara minuter innan traktorn skulle hämtas där inne. Foto: filip sjöfors
Det enda som står kvar av maskinhallen är gavelsidorna. Den rasade samman bara minuter innan traktorn skulle hämtas där inne. Foto: filip sjöforsFoto: Filip Sjöfors

Andreas Gustafsson arrenderar maskinhallen på Ramnåsa gård. Strax innan klockan sju i går morse hörde han att något brakade till på gården, men när han först inte såg vad som hänt utanför huset tänkte han inte mer på det. Djuren skulle utfodras och en anställd gick upp till maskinhallen för att hämta traktorn.

– Han gick dit bara några minuter efter att det lät, men så kom han tillbaka och sa att hela maskinhallen hade rasat.

Annons

Det enda som stod kvar var gavelsidorna. Tack och lov fanns inga människor i hallen, men där fanns bland annat traktorn som krävs för utfodring av djuren, en husvagn och lantbruksredskap.

– Byggnaden är väl värd bortåt en miljon kronor och att få fram och reparera maskinerna där inne handlar väl om en halv miljon kronor, säger Andreas Gustafsson.

Enligt Kjell Petersson, skadeförebyggare på Länsförsäkring Kronoberg, är snön ännu inte tillräckligt tung för att den ska kunna orsaka sådana här ras. Samtidigt, menar han, är det ett tecken på hur viktigt det är att börja se över taken på sådana här typer av byggnader.

– Vad som orsakade det här är för tidigt att säga, vi måste kolla konstruktionen. Men snön frestar på, det är väldigt viktigt att se till att få bort den från taken, säger han.

Maskinhallen byggdes 2003. Jan Forsman som äger den menar att det inte kan handla om snön, utan att det måste vara fel i konstruktionen.

– Det är en påkostad kvalitetsbyggnad och det är ganska säkert ett konstruktionsfel. Vi får se vad besiktningen visar, säger han.

Emelie Olsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons