Annons

Matmarknaden i höst redan fullbokad

Intresset för den fjärde upplagan av matmässan i Växjö, Mat 2014, är stort. Marknaden på Stortorget är redan fullbokad.
Växjö • Publicerad 11 juni 2014

Sedan matmässan startade 2011 har den vuxit för varje år. Seminerieprogrammet har blivit matigare och marknaden i det 2400 kvadratmeter stora tältet på Stortorget har lockat allt fler besökare. I fjol över 40 000.

Och när årets mässa, MAT 2014, äger rum den 4-6 september talar mycket för att det blir en fortsättning på det ständigt växande arrangemanget.

Annons

Marknaden där småskaliga producenter får en möjlighet att visa upp, och sälja, sina produkter är redan fulltecknad. Omkring 80 utställare blir det totalt. En väntelista har nu upprättats om några producenter skulle lämna återbud.

Seminarieprogrammet, där innehållet kretsar kring ekologi, folkhälsa och måltiden, kommer att bestå av mellan 40 och 50 punkter. Och att det är valår kommer inte gå obemärkt förbi. Bland annat anordnas en politikerdebatt om matlandet Sverige med bland andra landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) och Socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg.

Liksom tidigare år kommer även finalen av Unga Ekokockar ske i samband med mässan, i tältet på Stortorget under lördagen.

I år blir det dock ytterligare en final - den i prestigefyllda SM i mathantverk. Tävlingen, som arrangeras för 18 året i rad, är den största i sitt slag i landet och lockade i fjol cirka 600 bidrag som tävlade i ett 40-tal olika klassar. Det handlar om allt från mejeri, charkuteri och bageri till fiskförädling. Tävlingen äger rum på PM:s nya hotell.

Ambitionen med mässan är att bli ett slags matens Almedalen, en mötesplats där fokus ligger på närproducerad, småskalig och hållbar mat.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons