Annons

Med stora lager klarar IV Produkt leveranserna även i coronatider

IV Produkts strategi att hålla stora lager har blivit extra gynnsam i dessa tider.
– Ingen leverans har blivit försenad på grund av corona, säger vd Mattias Sjöberg.
Växjö • Publicerad 3 maj 2020 • Uppdaterad 7 maj 2020
VD Mattias Sjöberg visar lager av radialfläktar och fläkthjul som hjälpt IV Produkt att hålla leveranstiderna även under coronapandemin.
VD Mattias Sjöberg visar lager av radialfläktar och fläkthjul som hjälpt IV Produkt att hålla leveranstiderna även under coronapandemin.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Lagerlös produktion har blivit modellen för många industrier. Korta ledtider, effektiva processer och låga lagerkostnader är några fördelar, när det fungerar.

Men det dröjde inte länge förrän flera tillverkare stoppade sin produktion på grund komponentbrist i coronapandemins spår.

Annons

IV Produkt har valt en annan strategi, med stora lager av både råmaterial och komponenter.

– Det har varit en högkonjunktur under många år och då har det varit lite svårare med leveranserna stundtals. Då har vi haft lite hängslen och livrem och sett till att vi helt enkelt har material hemma. Det stör produktionen så mycket om det fattas komponenter. Du tappar effektivitet, säger Mattias Sjöberg.

Han tror att det annorlunda valet delvis kan hänga ihop med att IV Produkt inte är ett noterat bolag som måste visa marknaden sina fina nyckeltal här och nu.

– Det påverkar nog, för hög kapitalbindning är inget arbetande kapital på det sättet. Men accepterar man högre kapitalbindning och har mer i lager är det oftast lönsamt över tiden.

Ett provisoriskt lager som byggts upp i väntan på att det stora nybygget ska bli klart i slutet av året.
Ett provisoriskt lager som byggts upp i väntan på att det stora nybygget ska bli klart i slutet av året.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Eftersom 20-30 procent av företagets omsättning bygger på produkter med material från norra Italien, har det även med generös lagerhållning varit ett styvt jobb för inköpsavdelningen att klara försörjningen.

Ibland har det gått att hitta leverantörer från andra platser, ibland har IV Produkt själv kunnat tillverka ersättningskomponenter och framför allt på sista tiden har det kommit en del leveranser från Italien.

– Vi ser en ljusning i materialförsörjningen nu. Italien har sagt att de öppnar upp. Vissa fabriker har börjat tillverka redan innan.

Och insatsvaror har behövts. Mattias Sjöberg beskriver inledningen av året som en rivstart. Även under mars och april låg försäljningen högre än motsvarande period i fjol.

En besökare till lokalerna på Sjöuddevägen noterar genast en parkering som är ovanligt välfylld i dessa tider. Att arbeta hemifrån är inget utbrett alternativ bland medarbetare på ett företag som tillverkar så fysiska produkter som luftbehandlingsaggregat.

För ett företag som tillverkar luftbehandlingsaggregat är det svårt att satsa på hemarbete i större utsträckning. IV Produkt har vidtagit olika försiktighetsåtgärder för att minimera risken för smittspridning, berättar Mattias Sjöberg.
För ett företag som tillverkar luftbehandlingsaggregat är det svårt att satsa på hemarbete i större utsträckning. IV Produkt har vidtagit olika försiktighetsåtgärder för att minimera risken för smittspridning, berättar Mattias Sjöberg.Foto: Lars-Göran Rydqvist

I stället har man vidtagit olika försiktighetsåtgärder enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer som att hålla på renlighet och avstånd för att minska smittspridningen. Under mars och april ökade sjukfrånvaron med knappt två procent bland de 370 anställda jämfört med i fjol.

Annons

– Det kan egentligen härledas till försiktighetsåtgärder. Är man lite snuvig måste man stanna hemma helt enkelt. Innan gick man kanske till jobbet ändå, säger Mattias Sjöberg.

Bearbetningen av marknaden sker också på ett annat sätt. Nordbygg, den stora mässan för bygg- och fastighetsbranschen, blev inställd. Då ordnade IV Produkt i stället en egen mässa, online. Med uppskattningsvis cirka 800 deltagare på de två passen.

– Det var stort intresse. Vi har fått feedback om att de tyckte att det var ett jättebra initiativ, säger Mattias Sjöberg, där han står i mässmiljön som IV Produkt byggt upp med röd matta, vita ståbord och de senaste produkterna som lanseras.

VD Mattias Sjöberg visar mässmiljön med nya produkter som företaget byggt upp.
VD Mattias Sjöberg visar mässmiljön med nya produkter som företaget byggt upp.Foto: Lars-Göran Rydqvist

Efter att deltagarna fått se filmer om nyheterna, kunde de ställa frågor direkt till en panel av specialister.

– När det händer något kan man inte bara luta sig tillbaka utan man måste vara aktiv och göra det bästa av varje situation.

Mattias Sjöberg säger att han är ödmjuk inför att befinna sig i byggbranschen där projekten har fortsatt att rulla på. Han förstår att det är betydligt tuffare inom till exempel besöksnäringen.

Företaget har normal orderstock som sträcker sig fram till juli. Framförhållningen brukar inte vara längre.

– Det viktiga är vad som händer längre fram, och hur djupt det här blir. Där har politiker och banker en väldigt stor påverkan genom hur de agerar. Och även de som har pengar att investera av egen kraft.

IV Produkt fullföljer sin investering på 50-60 miljoner kronor i nya maskiner och lokaler som ska vara färdiga till årsskiftet. Målet att dubbla omsättningen från drygt en miljard kronor i fjol till två miljarder 2026 ligger också fast.

– Vi tror på framtiden, men det är ingen som har sagt att det är enkelt.

Här bygger IV Produkt 5 500 kvadratmeter lokalyta för produktion och lager.
Här bygger IV Produkt 5 500 kvadratmeter lokalyta för produktion och lager.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Johan PerssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons