Annons

Medvetslösa männen blev förgiftade av syntetisk drog

De tre män som hittades medvetslösa på Teatertorget hade blivit förgiftade av en syntetisk drog. En av männen avled senare på sjukhus.
– Vi vill gå ut med en kraftfull varning för det här preparatet, säger polisens presstalesperson Robert Loeffel.
Växjö • Publicerad 28 april 2021
De tre männen blev medvetslösa inom 30 sekunder från det att de rökte preparatet. Arkivfoto
De tre männen blev medvetslösa inom 30 sekunder från det att de rökte preparatet. Arkivfoto

En dag i slutet av mars skedde ett stort räddningspådrag på Teatertorget i Växjö sedan tre män hittats medvetslösa. En av männen, som var i 60-årsåldern, avled senare på sjukhus av sina skador.

Polisen misstänkte att de tre männen hade blivit förgiftade av någon drog som de hade rökt. De blev alla medvetslösa inom 30 sekunder från det att de rökte preparatet.

Annons

Nu har polisen fått svar på analysen av blodproverna, och enligt polisens presstalesperson Robert Loeffel handlar det om en syntetisk drog med namnet ADB-butanica, som männen fick i sig.

– Det är en syntetisk cannabinoid, en form av spice. Den narkotikaklassades så sent som i juli i fjol. När det gäller syntetiska droger så pågår det en form av katt- och råttalek mellan myndigheterna och de som framställer preparaten. Om man ändrar något i sammansättningen så tar det tid innan det kan narkotikaklassas.

– Vi vill gå ut med en kraftfull varning för det här preparatet. Syntetiska droger kan vara direkt livsfarliga, fortsätter Robert Loeffel.

En man i 40-årsåldern är delgiven misstanke om vållande till kroppsskada i samband med händelsen. Han misstänks ha tillhandahållit drogen till männen.

– När det gäller misstanken om vållande till annans död måste vi invänta obduktionsrapporten för den avlidne mannen.

Här saknas innehåll

Jesper MarkenSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons