Annons

Midsommarfirande på Evedal

Vinden ställde till det lite, men till slut kunde midsommarstången resas vid midsommarfirandet på Evedal i Växjö. Solen sken när många samlades för det traditionsenliga firandet.
Växjö • Publicerad 20 juni 2014

Midsommarfirande med dans, tal och familjeaktiviteter lockade uppemot 1 000 personer till Evedal, i utkanten av Växjö, på fredagen. Då regnet inte fanns i sikte och solen sken var det många som hade picknick i gräset, vid den kända badplatsen. Midsommarfirandet på Evedal har gått av stapeln i många år och det är idrottsklubben Växjö brottarklubb som står som arrangör. Växjös kommunalråd, Bo Frank, var på plats och enligt traditionen höll han även ett tal, om vikten av tillgång till rent vatten.

– I Växjö lever vi i ett paradis, med tanke på allt vatten vi har runt omkring oss. Vattnet är en symbol för Växjös miljöarbete. Men det är inte alla i världen som tar tillgång till varken vatten eller ens rent vatten, sa Bo Frank (M) från lastbilsflaket.

Annons

Värendsgillet reste midsommarstången och efter lite svårigheter med vinden, var den till slut på plats. Därefter hade de dansuppvisning med traditionella nordiska folkdanser. För barnen fanns mycket att göra, allt från ponnyridning till hoppborg och fiskedam.

Det var många danska och tyska turister på plats vid midsommarfirandet. Gudrun Ring Wiwe hade rest med dina vänner från Häning i Danmark, bara för att fira midsommar i Växjö.

– Jag är född i Sverige, men har bott i Danmark i 40 år. Vi i föreningen Norden ville se ett svenskt midsommarfirande och därför åkte vi hit till Växjö. Det är så vackert här i Småland och idag är vädret underbart, säger Gudrin Ring Wiwe.

När midsommarstången väl var rest och Värendsgillet hade haft sin dansuppvisning var det fritt fram för alla att delta i klassiska danserna, som "Små grodorna".

Per Jodenius
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons