Annons

Migrationsverket skickar inte asylsökande till Bergdala

Länsstyrelsen vill stoppa det planerade asylboendet vid Bergdala glasbruk. Orsaken är att marken anses vara akut förgiftad.
– Jag kände inte till att det var så där ute, säger Jan Ekdahl, enhetschef vid migrationsverkets mottagningsenhet i Alvesta.
Växjö • Publicerad 5 november 2014

Länsstyrelsen vände sig i går till Migrationsverket med en skrivelse där man talade om att det är olämpligt att låta asylsökande barn och andra att bo på det gamla vandrarhemmet vid Bergdala glasbruk.

Att det är problem med gifter i marken vid de gamla glasbruken är inget nytt men enligt Länsstyrelsen är marken vid Bergdala glasbruk en av de giftigaste i länet.

Annons

2004 undersökte länsstyrelsen glasbruksområdet och deponin. På både bruksområdet och deponin uppmättes höga halter av arsenik och bly.

Enligt den skrivelse som skickades till migrationsverket i går är vandrarhemmet olämpligt som boende för en längre tid. Tidigare ansågs det räcka med att man satt upp skyltar som varnade för gifterna men det anses inte räcka om det blir längre boende.

Exponeringstiden och risken för att komma i kontakt med föroreningarna ökar med längden man vistas där. Risken att man vill börja utforska sitt närområde ökar med längden på tiden på boendet. Det fd vandrarhemmet är olämpligt som ett boende där man vistas en längre tid. " skriver länsstyrelsen.

– Jag åkte själv ut i går och tittade på plats. Vi måste beakta detta och rent praktiskt innebär det att vi just nu inte skickar dit någon förrän vi rett ut saken.

Migrationsverket skall nu sätta sig ner med den privata aktör som vill öppna asylboende i vandrarhemmet och skall också diskutera med länsstyrelsen.

– Nu har vi fått information om gifter i marken. Vi måste reda ut vilka faror som finns, vi vill inte utsätta någon för fara. Det är klart att vi måste beakta den här informationen.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons