Annons

Miljövänlig kylanläggning

Många som har promenerat runt Växjösjön den senaste tiden har nog funderat över varför det ligger rör längs strandkanten. I dagarna har Veab satt igång arbetet för att ge staden fjärrkyla.
Växjö • Publicerad 12 augusti 2010
Nils Svensson från Veab visar hur fjärrkylan ska gå.
Nils Svensson från Veab visar hur fjärrkylan ska gå.Foto: Linn Hedesström Blad
Ledningen är som en mur på Växjösjöns vatten.
Ledningen är som en mur på Växjösjöns vatten.Foto: Linn Hedesström Blad
Bengt-Åke Hansson öppnar ställningen som två rör har svetsats ihop i.
Bengt-Åke Hansson öppnar ställningen som två rör har svetsats ihop i.Foto: Linn Hedesström Blad
Stefan Fågelberg och Philip Jarl diskuterar hur arbetet ska fortskrida.
Stefan Fågelberg och Philip Jarl diskuterar hur arbetet ska fortskrida.Foto: Linn Hedesström Blad

Efter sex års planering är arbetet påbörjat. Nu ska alla stadens stora anläggningar kunna få fjärrkyla. De första ledningarna håller nu på att placeras ut i Växjösjön av företaget Svensk sjöentraprenad.

Fjärrkyla innebär att kallt vatten kyler ner byggnader. Det är ett miljövänligt alternativ till eldrivna kylanläggningar, som ofta innehåller farliga kemikalier.

Annons

- Jag tror att det är positivt för näringslivet i Växjö att vi kan erbjuda det här. Det stärker attraktionskraften för företag, säger Nils Svensson på Veab.

Stora plaströr ligger just nu och flyter på sjöns yta. De är så pass tunga att sjöns vågor inte kommer förbi. På ena sidan är vattnet därför helt stilla.

Varje rörlängd är 18 meter. Inne vid strandkanten svetsas de ihop för att sedan skickas ut på Växjösjön. Där ute tas ledningen emot av arbetare i båt som lägger den i rätt position. Just nu ligger rören som en gigantisk orm på vattenytan, men snart ska de sänkas. Det sker genom att hela ledningen fylls med vatten. På ledningen sitter betongtyngder fästa för att hålla den i position på sjöbotten. Där kommer den efter hand att bli mer och mer en del av sjöbotten. Sediment kommer att integrera den. Nils Svensson säger att ledningarna är hållbara och åldersbeständiga.

- Det kommer att bestå mycket, mycket lång tid. Vattenledningar kan ju exempelvis hålla i hundra år.

Fjärrkylsnätet kommer inte bara att gå i Växjösjön. Ledningar ska dras under Teleborgsvägen och genom Trummen för att nå Universitetsområdet. Ett rör kommer också att gå till Sandviksverket, där vattnets startpunkt kommer att vara. Där kommer nedkylningen av vattnet ske med hjälp av biobränsle.

De kunder som har beställt fjärrkyla är Centrallasarettet, Samarkand, Universitetet och Linnégallerian. Men Veab har möjlighet att leverera till alla stora företag i Växjö. Än så länge erbjuds inte fjärrkyla för privatpersoner.

- Vi har varken intresse eller möjlighet att göra det just nu, säger Nils Svensson.

Louise Lindell
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons