Annons

Mindre kött på menyn i skolan

50 procent av livsmedlen i Växjös kommunala kök ska vara ekologiska till och med 2015.
För att nå dit kan det bli mindre kött och fler vegetariska rätter i skolan framöver.
Växjö • Publicerad 12 februari 2014
målFör att nå målet om att 50 procent av livsmedlen i Växjös kommunala kök ska vara ekologiska till 2015, kan det bli mindre kött och fler vegetariska rätter i skolan framöver.
målFör att nå målet om att 50 procent av livsmedlen i Växjös kommunala kök ska vara ekologiska till 2015, kan det bli mindre kött och fler vegetariska rätter i skolan framöver.Foto: Matthew Mead

Växjö kommun har de senaste åren ökat inköpen av ekologiska livsmedel rejält. Under 2012 nådde man upp till 33,3 procent, vilket gav kommunen en 12 plats i Ekomatsligan – en rankning som baseras på en enkät från Ekomatscentrum.

Men Växjö nöjer sig inte med det. Enligt beslut i kommunfullmäktige ska inköpen av ekologiska livsmedel upp till 50 procent under 2015. En tuff målsättning:

Annons

– För att nå dit behöver man jobba strategiskt med upphandlingar, riktlinjer som styr upp inköpen och med menyerna, säger Annica Thor, måltidschef inom skol- och barnomsorgsförvaltningen.

Eftersom de ekologiska livsmedlen – inte minst köttet – generellt är dyrare än icke ekologiskt, kan en konsekvens av 50-procentmålet bli att det serveras mindre kött framöver.

– Man kan ju välja att ha fler vegetariska rätter, men man kan också dryga ut köttet med mer vegetariska komponenter som linser och böner så att man får upp proteininnehållet ändå. Det finns olika vägar att gå för att lyckas med målet, säger Annica Thor.

Hon påpekar att det förutom den ekonomiska aspekten också finns viktiga miljöaspekter i att minska på köttkonsumtionen.

– Det är ju viktigt att eleverna och barnen förstår den pedagogiska biten varför man ska äta mindre kött. Och så är det viktigt att vi kan laga goda och bra vegetariska rätter också så att det blir accepterat.

Exakt hur det kommer att se ut på skolorna framöver kan Annica Thor inte svara på. En gemensam, förvaltningsövergripande måltidsorganisation är på gång inom kommunen som bland annat får till uppgift att skapa riktlinjer för det fortsatta arbetet.

Hon poängterar dock att det redan i dag finns enskilda skolor i kommunen som har kommit långt i ekomatarbetet med bland annat en vegetarisk dag i veckan.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons