Mindre kött på menyn i skolan
Växjö kommun har de senaste åren ökat inköpen av ekologiska livsmedel rejält. Under 2012 nådde man upp till 33,3 procent, vilket gav kommunen en 12 plats i Ekomatsligan – en rankning som baseras på en enkät från Ekomatscentrum.
Men Växjö nöjer sig inte med det. Enligt beslut i kommunfullmäktige ska inköpen av ekologiska livsmedel upp till 50 procent under 2015. En tuff målsättning:
– För att nå dit behöver man jobba strategiskt med upphandlingar, riktlinjer som styr upp inköpen och med menyerna, säger Annica Thor, måltidschef inom skol- och barnomsorgsförvaltningen.
Eftersom de ekologiska livsmedlen – inte minst köttet – generellt är dyrare än icke ekologiskt, kan en konsekvens av 50-procentmålet bli att det serveras mindre kött framöver.
– Man kan ju välja att ha fler vegetariska rätter, men man kan också dryga ut köttet med mer vegetariska komponenter som linser och böner så att man får upp proteininnehållet ändå. Det finns olika vägar att gå för att lyckas med målet, säger Annica Thor.
Hon påpekar att det förutom den ekonomiska aspekten också finns viktiga miljöaspekter i att minska på köttkonsumtionen.
– Det är ju viktigt att eleverna och barnen förstår den pedagogiska biten varför man ska äta mindre kött. Och så är det viktigt att vi kan laga goda och bra vegetariska rätter också så att det blir accepterat.
Exakt hur det kommer att se ut på skolorna framöver kan Annica Thor inte svara på. En gemensam, förvaltningsövergripande måltidsorganisation är på gång inom kommunen som bland annat får till uppgift att skapa riktlinjer för det fortsatta arbetet.
Hon poängterar dock att det redan i dag finns enskilda skolor i kommunen som har kommit långt i ekomatarbetet med bland annat en vegetarisk dag i veckan.