Annons

Minskade anslag tvingar till neddragningar

Minskade anslag från regeringen har tvingat Linnéuniversitetet att anpassa sin kostym. Omkring 1?000 utbildningsplatser har försvunnit de senaste åren.
Växjö • Publicerad 30 december 2013

En sammanställning av Universitetskanslerämbetet visar att de flesta universitet och högskolor i landet räknar med färre helårsstudenter fram till 2017. Det här är en konsekvens av minskade regeringsanslag, samtidigt som årskullarna som går ut gymnasiet är små.

Regeringen gör en förskjutning av anslagen mot yrkeshögskolan och menar samtidigt att man håller uppe andelen – om än inte antalet – ungdomar som går vidare till högre utbildning.

Annons

– Men för oss blir neddragningarna en realitet, säger Lena Fritzén, prorektor vid Linnéuniversitetet.

Under krisåren 2010 och 2011 fick högskolorna extra anslag för att öka utbildningsinsatserna. Men under 2012 och 2013 har anslagen och därmed också utbildningarna minskat. På Linnéuniversitetet har man i första hand dragit in fristående kurser och distansutbildningar.

– Ekonomihögskolan har fått ta en rätt stor del. Bland annat har vi lagt ner ett stort ekonomprogram på distans där genomströmningen inte varit tillräcklig.

Universitetsledningen har vägt samman faktorer som söktryck, genomströmning, kvalitet i examensarbete och studenters nöjdhet. Utbildningar som inte hållit måttet har lagts ner.

Andra utbildningar har kommit lindrigare undan, som sjuksköterskeutbildningarna.

– Naturvetenskapliga utbildningar efterfrågas i samhället och det måste vi också ta hänsyn till. Det är hela tiden en avvägning mellan kvalitet och efterfrågan.

Inför 2014 planeras inte att fler program läggs ner.

– Det blir nog mer att vi får skära med osthyvel, säger Lena Fritzén.

Kerstin Haggren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons