Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Missade blodpropp i hjärnan - 17-åring dog

En 17-åring som sökt vård för huvudvärk avled efter ambulansfärden till Lund, efteråt konstaterades att personen drabbats av en blodpropp i hjärnan.
Inspektionen för Vård och omsorg, IVO, har nu utrett ärendet.

Den 17-åriga patienten sökte vård för kraftig huvudvärk och hade den senaste tiden haft synrubbningar och problem med just huvudvärk.

Efter undersökning på vårdcentral remitterades patienten till centrallasarettet där man efter undersökningar med bland annat skiktröntgen beslutade att lägga in personen för observation.

Men när läget förvärrades nästa dag befarades hjärnhinneinflammation och man beslutade om ambulanstransport till Lund för vidare vård.

Under transporten förvärrades läget ytterligare och patienten blev medvetslös och avled kort efter framkomsten till Lund. Det visade sig efteråt att patienten drabbats av en blodpropp i hjärnan.

IVO som utrett ärendet konstaterar att Landstingets själva hittat flera orsaker till det inträffade bland annat att det är ovanligt med blodpropp i hjärnan i den åldern och att det därför saknades riktlinjer och rutiner för vård och transport av barn med den typen av vårdbehov.

Efter händelsen har riktlinjer och rutiner setts över för att se till att det inte inträffar igen.

Inspektionen för vård och omsorg anser att landstinget därmed gjort vad som krävs för hög patientsäkerhet i liknande fall, och avslutar ärendet.

Läs mer