Annons

Missade fraktur - kvinnan avled

En patient vid Centrallasarettet i Växjö hade svåra smärtor i höften. Men trots röntgen missade vårdpersonalen att hon hade en fraktur. När det upptäcktes var det för sent. Kvinna dog under operationen.
Växjö • Publicerad 28 februari 2014

En äldre kvinna uppsökte vård på Växjö lasarett i slutet av förra året med smärtor i höften. Hon röntgades och det konstaterades att det inte rörde sig om någon fraktur.

Men kvinnan hade fortsatt svårt att röra sig och två veckor senare gjordes en ny röntgen, en datortomografi, då man upptäckte höftfrakturen.

Annons

Kvinnan opererades men avled under operationen. Det konstaterades att dödsorsaken var en propp i lungan, vilket är en känd komplikation efter svårigheter att röra sig.

I den Lex Maria-anmälan som Landstinget Kronoberg nu har gjort poängteras att patienten inte fått någon blodproppsförebyggande behandling, vilket hade kunnat förhindra blodproppen. Den typen av behandling ges, enligt landstingets riktlinjer, normalt bara till patienter som opereras. Riktlinjerna ska nu ses över.

Andreas Westergren
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons