Annons

Misstänkt människohandel i Ljungby

Under ett år misstänks en person ha varit utsatt för människohandel på en ort i Ljungby kommun. Den drabbade ska inom kort förhöras av polisen.
Växjö • Publicerad 3 december 2013
Åklagare Måns Biörklund bekräftar att en utredning pågår om människohandel i Ljungby kommun.
Åklagare Måns Biörklund bekräftar att en utredning pågår om människohandel i Ljungby kommun.Foto: Stig-Åke Jönsson / TT

– Utredningen bedrivs med sedvanliga metoder och är i inlednings­skedet. Jag kan inte kommentera mer, i nuläget är jag en mussla, säger åklagare Måns Biörklund vid den Internationella åklagarkammaren i Malmö som leder den pågående förundersökningen.

Enligt vad Smålandsposten erfar tros människo­handeln ha pågått från december förra året till och med november i år. Det är poliser vid länskriminalen i Malmö som ska prata med den drabbade för att höra de närmare omständigheterna.

Annons

Det är en av de allra första utredningarna om påstådd människohandel i Kronobergs län. Erfarenhetsmässigt i landet är detta ett brott som ofta är mycket svårutrett, straffskalan för människohandel sträcker sig mellan fängelse i två och tio år.

– Rent allmänt kan man säga att svårigheten i den här typen av brott är att gärningsmannen och målsäganden ofta har någon slags relation, säger Måns Biörklund, och tillägger:

– Målsägandena har ju ofta familjer i ett annat land som gärningsmännen känner till och kan utsättas för vissa påtryckningar. När det gäller människohandel för sexuella ändamål är det oftast kvinnor från andra länder som gärningsmännen på något sätt träffat i de länderna.

Åklagare Måns Biörklund vill inte berätta hur det aktuella fallet i länet avslöjades. Men hur den fortsatta förundersökningen ska bedrivas beror mycket på vad som framkommer i målsägandeförhöret.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons