Annons

Mitträcken förbereds

Högsta prioritet har vägsträckan mellan Väckelsång och Säljeryd. Därnäst kommer en del av väg 23 att få 2+1-väg med mitträcke.
Växjö • Publicerad 27 februari 2012
Arkivfoto: Bo Svensson, Trafikverket
Arkivfoto: Bo Svensson, TrafikverketFoto: Bosse Vikingson

Trafikverket förbereder nu för att sträckan längs väg 27 ska få standard som 2+1-väg. Ett möte med berörda intressenter längs den en mil långa sträckan hölls så sent som för en dryg vecka sedan.

Då vägsträckan är i stort behov av ny beläggning är Trafikverkets tanke att på samma gång göra om den 13 meter breda vägen till en 2+1-väg med mitträcke. Merkostnaden är inte så stor.

Annons

-Det är smart om man gör det samtidigt. Det är omsorg om skattepengarna, säger samhällsplanerare Bo Svensson på Trafikverket region Syd.

Byggstarten kommer dock att ske tidigast år 2014 och totalt beräknas kostnaden till omkring 45 miljoner kronor.

Vidare finns ett projekt det finns en så kallad arbetsplan för. Det är på väg 23 mellan Älmhult och Mölleryd som också ska få 2+1-väg med mitträcke vad det lider. Då varje projekt tar lång tid från start till mål samt att det alltid är många markägare och andra intressenter inblandade är det svårt att sia om när denna vägsträcka görs om. I dagsläget handlar det om att förbereda arbetet så långt som möjligt för att kunna sätta dem i verket när pengar finns.

-Men jag vågar inte säga när, säger Bo Svensson.

Ett annat problem Trafikverket fått uppdrag att lösa kommer framför allt från Växjö kommun. Det handlar om trafikplatsen vid Helgevärma. Problemen bottnar i att Växjö expanderar och då framför allt vid infarten till handelsområdet från väg 23 och 25.

-Det är svårigheterna med att komma från Storgatan till Norrleden och via 23:an söderifrån om man ska mot Jönköping, säger Bo Svensson.

Där finns oönskade korsningar där riskerna framför allt kommer att öka när trafiken ökar. Rent trafiktekniskt finns det också svåra problem att lösa, vilket man hoppas ska ske via den förstudie som förbereds.

Någon lösning finns alltså inte än.

-Man ska utreda vad som behövs för en säker och fungerande lösning och vad det kostar. Sedan blir det en diskussion med kommunen om pengarna också, säger Bo Svensson.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons