Annons

Mjukstart på Utvandrarnas hus

Den 2 november öppnar Utvandrarnas hus igen.
Det blir en mjukstart.
Intresserade får ta kontakt med personal i Smålands museums reception för att ta sig in i byggnaden.
Växjö • Publicerad 26 oktober 2010
Foto: 

– Jag hoppas verkligen att det kommer att fungera, säger Lars Hansson, chef för Emigrantinstitutet som planerar att hålla forskningssalen öppen.

Institutet är numera hyresgäst efter att ha sålt Utvandrarnas hus till det kommunala fastighetsbolaget Vöfab för nio miljoner kronor.

Annons

Under de första veckorna kommer de som vill ta sig in i forskningssalen att vara hänvisade till personalen i museets reception.

– Det är en kompromiss för att vi ska komma iordning, förklarar det kommun- och landstingsägda bolaget Kulturparken Smålands vd Erica Månsson.

Utbudet i Utvandrarnas hus kommer från början att vara begränsat till de fasta utställningar som finns där sedan tidigare.

Men den 13 november är det dags att inviga den första nya utställningen, "Livets steg", som fotografen Anders Ryman står bakom.

I över sju år har han rest jorden runt och dokumenterat människors ceremonier i olika skeden i livet.

I samband med invigningen av utställningen kommer Utvandrarnas hus att öppna dörrarna fullt ut igen. De har varit stängda sedan i slutet av augusti på grund av att Emigrantinstitutet och Kulturparken haft svårt att komma överens om hur deras samarbeta ska se ut.

Efter utdragna diskussioner och samarbetsproblem blev lösningen till slut att Vöfab köpte Utvandrarnas hus av Emigrantinstitutet.

Överenskommelsen innebär att Kulturparken Småland tar över ansvaret för Emigrant­institutets publika verksamhet, till exempel utställningar och evenemang.

Forskning, bibliotek och arkiv kommer institutet fortsätta att ha huvudansvaret för.

Finansieringen av Emigrantinstitutets verksamhet är inte helt klar ännu men det är flera projekt på gång, enligt Lars Hansson.

– Nu är det väldigt viktigt att lämna de destruktiva konflikterna bakom oss, säger han.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons