Annons

Morddömd företagare kan få ny rättegång

Den morddömde 67-årige företagaren från Kronoberg kan få en ny rättegång. Hans advokater hävdar nu att domaren var jävig och därför ska målet göras om.
Växjö • Publicerad 18 december 2010

Det var i slutet av oktober som Kronobergsföretagaren dömdes för ett 24 år gammalt mord vid Lunds tingsrätt. Mannen fick tio års fängelse. Mordoffret var den 79-årige Gösta Fessé som blev strypt i sin lägenhet i Eslöv 1986.

Gärningen har förbryllat polisen under många år, men med hjälp av förfinad kriminalteknik fick man en träff 2005 och därmed riktades spåret mot den 67-årige företagaren som inte tidigare fanns med i mordutredningen.

Annons

Förtagarens advokater Johan Eriksson och Lars Kruse har nu funnit nytt utredningsmaterial som kan peka på att domaren i målet, Ralf G Larsson vid Lunds tingsrätt, var inblandad i fallet långt innan rättegången hölls.

- Domaren tog ställning till styrkan i bevisningen redan i februari, säger Johan Eriksson, till Dagens Nyheter.

Advokaten anser att lagmannen var med och tog beslut om hemlig telefonavlyssning mot företagaren. Avlyssningarna hade ett "bevisprovokativt syfte".

De båda advokaterna påtalar därför att grovt rättegångsfel har begåtts. Domaren var jävig och de yrkar att hovrätten över Skåne och Blekinge ska undanröja den tidigare domen och att målet måste tas om. Inom den närmaste veckan ska hovrätten ta ställning till denna begäran.

Jan Bärtås
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons