Motdemonstrant hotar SDU

”Ska fan döda sdu när dom kommer till växjö.”
Så skriver en av dem som låg bakom motdemonstrationerna mot nazistiska Svenskarnas Parti i förra veckan, på sociala medier. Han hotar även att skjuta poliser. Mannen greps och anhölls igår kväll.
Växjö • Publicerad 5 september 2014
Hot mot polis med ?#skjut en snut rakt i fejjjan?. skärmdump
Hot mot polis med ?#skjut en snut rakt i fejjjan?. skärmdumpFoto: Per Jodenius
Foto: 
Han svarar en person, som inte uppskattar att han fått rasistföljare, med ?bra då vet vi vilka vi ska skjuta?.
Han svarar en person, som inte uppskattar att han fått rasistföljare, med ?bra då vet vi vilka vi ska skjuta?.Foto: 

I dag kommer företrädare för Sverigedemokraternas ungdomsförbund till Växjö för att genomföra ett torgmöte i Linné­parken. Med anledningen av det besöket skriver en av arrangörerna av protesterna mot Svenskarnas parti, i förra veckan, ett hotfullt meddelande på sociala medier. Han skriver ”Ska fan döda sdu när dom kommer till växjö”, några minuter senare skriver han ”#skjut en snut rakt i fejjjjan” och sedan svarar han en annan person, som inte uppskattar att han fått rasistföljare, med ”bra då vet vi vilka vi ska skjuta”.

Mannen, som är hemmahörande i länet kandiderar även i valet om en vecka. Han står placerad på ett partis valsedel.

När Smålandsposten pratar med honom säger han att det bara är en jargong som han har.

– Det är bara en jargong vi har inom vår umgängeskrets. Det är inget man funderar på att göra då det är en alldeles för enkel utväg.

Kan du förstå att det uppfattas annorlunda?

– Ja absolut. Mitt konto på sociala medier är mitt konto. Det är ingen där som vet vem jag är. Detta är inga öppna hot och det har skett i ett sammanhang där vi diskuterar vad vi ska göra när SDU kommer till Växjö. Men det är inte så vi ska tackla SDU, det är bara ett av de första skämten som dök upp.

Polisen ser allvarligt på det som skrivits. Vid 20-tiden i går kväll greps mannen, enligt inre befäl David Grann nekar han till brott.

– Han var väldigt fåordig och ville ha en försvarare. Mannen anhölls under kvällen på sannolika skäl misstänkt för olaga hot mot grupp, säger David Grann.

Hilda Frankki
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.