Annons

Mycket välorganiserad liga

Ligan som specialiserat sig på dopingpreparat var mycket välorganiserad. Råvaran kom från Kina och skickades efter bearbetning via Spanien och Portugal till Sverige.
Växjö • Publicerad 6 oktober 2010

Dopingprodukterna beställdes över Internet och såldes under varunamnet Dutch Lab till återförsäljare som förmedlade dopingen. Hemsidan där krypterade beställningar gjordes innehades av det svenska paret som vistades i Spanien.

Chefsåklagare Marina Amonsson vid den Internationella åklagarkammaren i Stockholm konstaterar i åtalet att det gjordes en noggrann riskfördelning för att risken för upptäckt skulle minimeras.

Annons

Instruktioner om vad man skulle säga om polis eller tull hörde av sig lämnades bland annat på olika forum på Internet. Personerna som ingick i ligan hade olika roller och arbetsfördelningen var tydlig.

Där fanns mottagare av försändelser, personer som bearbetade preparaten, lagerhållare, personer som skötte pengahanteringen samt de som tog emot beställningarna och lämnade instruktioner.

"Varje länk i kedjan var nödvändig för att hålla verksamheten i gång. Om någon länk föll bort, exempelvis på grund av risk för upptäckt, rekryterades en ny person som fick fylla rollen i nätverket", hävdar åklagaren i åtalet.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons