Annons

Nästa höst våras det för industriprogrammet

En rad lockande förmåner men också tydligare krav på eleverna – det ska hjälpa till att lyfta det nya industriprogrammet vid Kungsmadskolan i Växjö.
Växjö • Publicerad 23 oktober 2010

I ett samarbete mellan skola och näringsliv tas nya grepp för att ge industriprogrammet en nytändning inför intagningen från hösten 2011.

Företagen har visat sig väldigt angelägna att höja intresset för utbildningen och bestämt sig för att den ska bli mer framgångsrik i kampen om ungdomarnas intresse.

Annons

– Vi har utvärderat och sett över utbildningen. Så här fina erbjudanden finns inte på andra ställen. Men de behövs när ungdomarna har så mycket att välja på, säger Joanna Kroon, verksamhetsansvarig på den företagsägda föreningen Gotech med syfte just att öka intresset för teknik och arbete i industrin.

Hon räknar upp en rad nyheter som ska rikta blickarna mot industriprogrammet där det för tillfället bara går elever i andra och tredje årskursen efter det klena intresset vid den senaste intagningen. En situation som inte ska få upprepas.

Ett utbildningsstipendium varannan månad på 500 kronor för den som sköter sin närvaro, truckkort, svetslicens, studieresor och garanterat sommarjobb efter årskurs ett är några nya dragplåster.

Företagen har också förbundit sig att ta emot eleverna efter avklarad utbildning och erbjuda dem tillsvidareanställningar.

– För att höja statusen på utbildningen ställs samtidigt högre krav på hur många poäng eleverna förväntas klara, säger Joanna Kroon.

– Den här utbildningen ger bra möjligheter att gå vidare i livet. Jämfört med dem som fått en yrkesutbildning senare i livet och blivit bra på en sak får de här eleverna en helhetskunskap som gör det lätt att anpassa sig på arbetsplatsen, tycker Per Severinsson på IF Metall.

Kent Axelsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons