Annons

Nattöppet dagis diskuteras på nytt

Barnomsorg på obekväm arbetstid är också en fråga för de stora arbetsgivarna.
Nu ska skol- och barn­omsorgsnämnden ta upp diskussioner med både omsorgsnämnden och landstinget.
Växjö • Publicerad 16 mars 2011

Tisdagen stora fråga i kommunfullmäktige var en motion från Carin Högstedt (V) och Charlotta Svanberg (S) om barnomsorg på obekväma tider, inte minst på nätterna.

De borgerliga har hela tiden sagt nej till nattis men ja till att undersöka behovet av utökad barnomsorg på kvällar och helger.

Annons

Charlotta Svanberg hade inför mötet undersökt hur andra kommuner hanterar nattomsorg och kommit fram till att sådan fanns på ett flertal ställen.

– Det är inte konstigt med nattomsorg. I Växjö har de borgerliga bara bestämt att vi inte ska ha nattis.

Frågan är viktig inte minst för alla kvinnor som jobbar på obekväma tider inom vård och omsorg, menade Charlotta Svanberg och Carin Högstedt.

– Det är inte rätt att lämna bort barnen på natten, sa René Jaramillo (KD).

Problemet är bland annat vem som ska ta hand om de små när föräldrarna slutat jobba på morgonen och ska sova, menade han.

Samma linje var Håkan Engdahl (SD) inne på.

Efter votering avslog kommunfullmäktige Svanbergs och Högstedts motion.

Men tydligt är ändå att de borgerliga tagit åt sig av den debatt som varit. Så här sa Patric Svensson (FP), ordförande i skol- och barnomsorgsnämnden:

– Nattomsorg är en komplex fråga. Detta handlar också om ett arbetsgivaransvar, om att se över sin personalpolitik.

Svensson säger till Smålandsposten att han kommer att bjuda in de stora offentliga arbetsgivarna, landstinget och kommunens egen omsorgsnämnd, för att diskutera saken.

Annons

– Jag vill se om det finns någon gemensam syn.

Det kan exempelvis handla om särskild schemaläggning för de anställda som har svårt att få barnomsorg på obekväma tider.

Stefan Fehrm
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons