Annons

Nattstopp ska öka tryggheten på bussen

På sena kvällar och nätter ska den som vill få gå av bussen mellan hållplatserna för att inte behöva gå så långt.
– Vi är jätteglada, säger Carin Högstedt (V), en av de två som skrivit motionen bakom dagens beslut.
Växjö • Publicerad 13 december 2013
Foto: Urban Nilsson

I september lämnade Carin Högstedt (V) och Jerker Nilsson (V) in en motion om nattstopp på bussen till regionfullmäktige. Förutom att vara inspirerade av andra ställen där det införts (Kalmar, Östersund) bidrog också ett förslag om nattstopp som tagits fram av ungdomar som sommarjobbat på Växjö kommun.

– Tanken är att om man åker nattbuss och vill stiga av där man bor, och inte vid en hållplats 500 meter bort, ska chauffören bedöma relevansen och släppa av en. Inte under dagtid, men om man känner sig ängslig och det är sent och mörkt, säger Carin Högstedt.

Annons

Motionen föll i god jord. Länstrafiken Kronoberg har undersökt förslaget. Erfarenheten visar att där nattstopp införts har det använts sparsamt, men ändå bidragit till ökad trygghet. Därför bedömer länstrafiken att det går att genomföra utan extra kostnad eller att bussarna blir försenade.

Förslaget antogs på fredagen av ett enhälligt regionfullmäktige. Nattstoppet ska införas senast 1 mars 2014.

– Nu ska vi sätta regelsystemet och ge rimlig information, till resenärer och till alla busschaufförer, säger Sven Sunesson (C), ordförande i regionfullmäktiges trafiknämnd.

Enligt länstrafikens förslag till regelverk tillåts nattstopp i både stads- och regionbusstrafik mellan klockan 21 och 04. Det får bara göras där det är trafiksäkert att stanna. Alla nattstopp ska göras genom de främre dörrarna i bussen, och endast en person tillåts stiga av per stopp.

– Det är för att man själv ska känna trygghet och kontroll över situationen, säger Sven Sunesson.

Helena Söderlundh
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons