Annons

Naturens dag i naturreservatet Bokhultet

Över landet hölls Lokala Naturvårdens dag under söndagen. I Växjö har man valt att kalla det för Naturens Dag. Kommunen hoppas att det kan bli ett årligt återkommande evenemang.
Växjö • Publicerad 27 augusti 2017
Peter Lönn kom tillbaka från ploggingrundan med en kasse skräp han hittat i naturreservatet. Foto: Pierre Carlsson
Peter Lönn kom tillbaka från ploggingrundan med en kasse skräp han hittat i naturreservatet. Foto: Pierre Carlsson

– Det är ett sätt för kommunen att visa upp alla friluftsaktiviteter som finns tillgängliga nära stadsmiljön, säger Peter Lönn, friluftssamordnare på Växjö Kommun.

Därför samlades många olika aktörer i Biparadiset i naturreservatet Bokhultet. Cykelföreningarna var där för att cykla mountainbike, scouterna höll med olika aktiviteter och friluftsfrämjandet ordnade med olika aktiviteter. Även länsstyrelsen och Naturum fanns på plats för att informera om deras olika verksamheter. Totalt fanns det 12 punkter att välja mellan på programmet där även militärhistorisk vandring och en meditationspromenad ingick.

Annons

– Det är väldigt roligt att det kommer så många olika föreningar och visar vad de har att erbjuda, säger Peter Lönn.

Dagen handlade främst om att skänka en tanke till naturen. En av aktiviteterna var därför Ploggning. Plogging är en kombination av joggning och att plocka skärp.

– Det är få saker som upprör någon så mycket som en nedskräpad plats i naturen, säger Peter Lönn.

– Vi vill visa att människor är dåliga på att plocka skräp och att vi behöver vara rädda om naturen, säger Andreas Pettersson från Växjö Löparklubb.

Efter 40 minuter kom ploggarna tillbaka med var sin kasse med skräp.

– Det var mest skräp vid rastplatserna, stigarna var ganska rena faktiskt, säger Tommy Göransson från Växjö Löparklubb.

Trenden är ett sätt att berätta för folk att nedskräpningen är ett problem, men det är inte en lösning på att få bort nedskräpning.

– Det är inte en lösning att löpare ska springa runt och plocka upp allt skräp i naturen, utan det är ett sätt att belysa problemen med nedskräpning, säger Peter Lönn.

Pierre Carlsson

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons