Annons

Nej till planerat boende för somalier

En kontorsfastighet på Västra industriområdet skulle lösa bostadsfrågan för somalier som väntas komma till Växjö. Men de planerna sätter kommunledningen nu stopp för.
– Det blir inget med det, säger kommunalrådet Bo Frank (M).
Växjö • Publicerad 4 oktober 2012

Tjänstemän på Växjö kommun har arbetat sedan i våras med att hitta en lösning på bostadsfrågan för somalier som väntas komma hit. Chansen att få hyra och bygga om en kontorsfastighet på Hammargatan på Västra industriområdet har beskrivits som ett ”ypperligt tillfälle” av förre vd:n på Vidingehem, Håkan Källberg. Det gjorde han bland annat i förra veckan när han informerade byggnadsnämnden om planerna.

– Det var kanske lite tillspetsat. Det jag menade med ypperligt tillfälle var om man tittar enskilt på det, geografiskt och hur byggnaden ser ut. Men det är ju självklart politikerna som bestämmer, säger han efter att ha fått veta att politikerna sagt nej till att gå vidare med förslaget.

Annons

Enligt Bo Frank var frågan uppe för diskussion i kommunalrådsberedningen i måndags och det var där beslutet fattades.

– Det blir avskrivet av olika skäl, dels kostnadsskäl och dels är det så att det inte kommer människor i den takt som vissa trodde i början på våren. Det är i huvudsak de två skälen, säger han.

Vad blir lösningen nu då?

– Lösningen är att man får återförenas med sina familjer i de bostäder som finns, även om det är trångbott.

Drygt 400 somalier väntas komma till Växjö kommun efter en dom i Migrationsöverdomstolen i januari. Domen innebär att det blir lättare att förena splittrade familjer genom DNA-test.

– Det var inte helt fel av ett antal tjänstemän att sitta och söka med ljus och lykta efter olika möjligheter eftersom det var lite mer nervositet under våren. Men jag har aldrig någonsin trott att det skulle komma så många samtidigt. Och det blev ju också en väldigt utdragen process, säger Bo Frank.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons