Annons

Norge för svårt för stafettherrarna

Det var ett silver som sved. I alla fall till en början.
Sveriges OS-hjältar ville ju så gärna snuva Norge på stafettguldet i deras hemma-VM.
Den här gången kunde Marcus Hellner inte hålla Petter Northug bakom sig.
Växjö • Publicerad 4 mars 2011

Det dröjde innan silversötman infann sig hos Sveriges stafettherrar. Det som till en början såg ut som en ny gyllene stafettfärd slutade med spurtuppgörelse och en omöjlig Petter Northug först över mållinjen. Hellner fick nöja sig med att ta silvret före tysken Tobias Angerer.

– Jag fick ju ett guldläge och hade velat förvalta det till ett guld. Man blir ju mer och mer nöjd med silver. Men vi vill ju vara högst upp, sade Marcus Hellner.

Annons

Hellner och Northug gick ut tillsammans sekunder bakom Finland och Italien. Svensken gjorde inget försök att rycka i från utan stannade i den lilla tätklungan hela tiden. Inte ens i stigningen som började kallas Hellnerbacken efter hans formidabla guldryck i sprinten.

– Det var så många med i gruppen, då är det risk att man bränner för mycket krut. Det är svårt att gå i från en klunga, de suger sig snabbt tillbaka, sade Hellner.

– Jag tror jag hade haft större guldchans om det bara hade varit jag och Petter. Då hade jag kunnat grilla honom i stället för att vänta in en spurt.

Egentligen försvann guldläget på den andra etappen. Daniel Richardsson svarade för en strålande förstaetapp, drog ut hela fältet ordentligt och växlade över till Johan Olsson med sällskap bara av ryssen Maxim Vylegzjanin. Viktigare var att Norges Martin Johnsrud Sundby fullständigt utpumpad var 22,7 sekunder efter.

Det gapet åt Eldar Rönning snabbt upp. Halvvägs var han i kapp och sedan fick han styra.

Johan Olsson, tidig guldmakare med sitt ryck i OS, orkade den här gången inte göra någonting åt norrmannen.

– Formen känns inte lika bra som för ett år sedan. Jag önskar att jag hade kunnat köra lite bättre och hade haft någon att växeldra med, det var otroligt imponerande att se Daniel i dag, sade Olsson.

– Det känns lite snopet, sade Richardsson. Vi visste att vi skulle vara tvungna att gå i från Norge om det skulle bli guld.

Tredjesträckan Anders Södergrens uppdrag var att skapa en lucka till Hellner inför slutetappen. Men norrmannen Tord Asle Gjerdalen vägrade som väntat att hjälpa honom med farthållningen. Snart anslöt flera lag till tätduon. Norge fick stafetten dit de ville.

– Jag disponerade loppet okej, sade Södergren. Skulle vi ha hållit undan hade jag behövt hjälp av Gjerdalen. Jag visste att det finns inte.

– Först tänker man att vi förlorade guldet. Men det är ändå väldigt bra med silvermedalj, vi var med ända till slutet och slogs om det. Det kan man vara rätt nöjd med.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons