Annons

Nu är Kamprads stiftelse större än Alfred Nobels

Det började blygsamt med gåvan på knappt en miljard kronor 2012. Lagom till jul blir Familjen Kamprads stiftelse större än Alfred Nobels. Då kommer värdet att överstiga tre miljarder och de riktigt stora utbetalningarna till svensk forskning kan ta sin början.
Växjö • Publicerad 12 november 2014
Foto: Scanpix

- Det här är ett stort ansvar, men vi är inte så fokuserade på själva kapitalet utan på vad vi kan göra med det, säger Lena Fritzén, verkställande ledamot i stiftelsens styrelse.

2011 skänkte Ingvar Kamprad själv, tillsammans med Inter Ikea, drygt 950 miljoner kronor. Bara ett halvår senare följde sönerna Peter, Jonas och Mathias efter och donerade 877 miljoner kronor via Ikano. Därmed var grundplåten satt i stiftelsen som i första hand ska stödja forskning som bedrivs på Linnéuniversitetet.

Annons

Utöver det ska Ikea-gruppen varje år till­föra 29 miljoner euro, närmare 267 miljoner kronor i dagens penningvärde, fram till och med 2016 om koncernens resultat motsvarar förväntningarna. 2012 och 2013 har det inte varit några problem.

Vid årets början var stiftelsen god för 2,54 miljarder kronor som ska jämföras med Nobelstiftelsens 2,86 miljarder kronor.

- Nu börjar vi närma oss tre miljarder kronor eftersom förvaltningen av stiftelsens kapital varit bra i år, säger Lena Fritzén, som dessutom kan räkna in ytterligare 267 miljoner i december när 2014 års utbetalning är ett faktum.

Men jämförelsen med Nobel vill hon inte riktigt ställa upp på, den är det andra som gör.

- Där belönar och tackar man för forskning som redan gjorts, vi är mer inriktade på framtidens forskning.

Att passera gränsen tre miljarder kronor har också praktiska återverkningar för arbetet. När det målet är nått får styrelsen, där Ingvar Kamprad själv är ordförande dela ut hela årets avkastning och eventuella nya donationer.

De första åren har utbetalningarna till olika projekt varit något mindre, 27 miljoner kronor 2012 me­dan man delade ut knappt 34 miljoner kronor 2013.

– Och vi har fått viss dispens hittills. Målet är att vi ska nå upp till en utdelning på omkring 100 miljoner kronor varje år, säger Lena Fritzén

Det kan också jämföras med Nobelstiftelsen som delade ut 99,6 miljoner kronor ifjol till alla pris och festligheter.

Men någon fest i samband med utdelningen av Kampradpengarna i maj nästa år är inte aktuell.

Annons

– Nej, det har vi inte diskuterat, säger Lena Fritzén.

Målet är att vi ska nå upp till en utdelning på omkring 100 miljoner kronor varje år.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons