Annons

Nu börjar pollensäsongen

Allergikernas värsta tid är på ingång. Nu har pollensäsongen startat och halterna av hassel- och alpollen väntas bli höga.
– Man kan säga att det är den här veckan som det har kommit igång i delarna neråt i landet, säger Kerstin Alm Kübler, intendent på Palynologiska laboratoriet.
Växjö • Publicerad 15 mars 2012

Det är nu som den första pollenblomningen har kommit igång. Just nu är det hassel- och alpollen som har börjat blomma och man kan se att halterna redan nu är måttliga. Prognoserna visar också att halterna stiger och att de kan komma att bli betydligt högre.

Blomningen började något tidigare i år om man jämför med föregående år. Det beror på värmen, menar Kerstin Alm Kübler, som är intendent på Palynologiska laboratoriet där pollenprognoserna framställs.

Annons

– Hassel och al blommar den här tiden. Det man glömmer bort är att vi har haft två riktigt kalla vintrar tidigare. Hassel börjar ibland blomma redan i januari. Nu har det ju varit relativt varmt och många tänker att om snön ligger kvar så kan det ju inte finnas pollen. Men det kan det, säger hon.

Allergikernas värsta fiende brukar dock vara björk- och gräspollen. Det är den typ av pollen som det är vanligast att allergiker reagerar på.

– Men de som är allergiska mot björkpollen kan också reagera väldigt stark på alpollen, vilket många blir förvånade över, säger Kerstin Alm Kübler.

– Det är en del som ringer oss och frågor vad det är som de reagerar på såhär års. De hinner glömma bort det på ett år och tänker också att björk inte blommar nu. Då kan det vara hassel eller al som de reagerar på.

Och för just björkpollenallergikerna ser det ut att bli ett besvärligt år, menar Kerstin Alm Kübler.

– Björk brukar komma mot slutet av april och lite tidigare neråt hos er. Det är också vädret som styr lite. Björk är ju också så att det kan gå från låga halter till riktigt höga halter på kort tid.

Hassel och al kommer enligt prognoserna att blomma över om ett par veckor, sedan tar björkpollen och gräspollen över.

Om man har pollenallergi är det vanligt att man:

Får klåda i näsan.

Nyser mycket.

Är snuvig och täppt.

Har röda, kliande och svidande ögon.

Får svullna ögonlock.

Känner sig trött.

Sök vård på vårdcentral om:

Receptfria läkemedel inte hjälper.

Små barn har pollenbesvär.

Du får hosta när du tränar.

Bara ena ögat är irriterat.

Du har besvär bara från ena näsborren, framför allt ensidig nästäppa.

Du har allergibesvär hela året.

Du har astmasymtom som andningsbesvär eller hosta.

Michelle Hallberg
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons