Annons

Nu ska oljan bort – för 2,9 miljoner

Saneringen av oljeföroreningen under företagshotellet på Västra industriområdet har fått en prislapp:
2 945 000 kronor.
Det är kommunägda VKAB som tar notan.
Växjö • Publicerad 4 oktober 2012

– Det är en överenskommelse som vi ingått och vi har tagit på oss ansvaret. Förelägganden från miljö- och hälsoskyddsnämnden är riktad mot oss, säger kommunjuristen och bolagets vice vd, Magnus Bengtsson.

Företagshotellet ligger i korsningen Arabygatan/Viktor Rydbergsgatan. Planen är att arbetet ska sätta igång i december. Det är återvinningsföretaget RGS 90 Sverige som fått uppdraget att genomföra saneringen.

Annons

En metod som ska användas kallas för bioslurping. Den innebär att man suger ut föroreningen i flera så kallade faser, som ren vätska, gas och även till viss del vattenlöslig sörja.

Området som är aktuellt är på närmare 3 000 kvadratmeter och beräknas innehålla en volym på cirka 6 700 kubik förorenade massor.

Smålandsposten har flera gånger tidigare rapporterat om turerna kring oljan som ligger och skvalpar i marken och grundvattnet under företagshotellet. Enligt en konsultrapport från 2009 handlar det om runt 13 000 liter och bedömningen i rapporten var att det finns hälsorisker och risk för att oljan ska sprida sig. Tidvis har oljelukten i delar av företagshotellet varit påtaglig.

– Det är ju inte bra. Men man vänjer sig, kommenterade en städare på företagshotellet när Smålandsposten gjorde ett besök där i april 2011.

Fastigheten har haft flera olika ägare och ingen har tidigare velat ta på sig ansvaret för utsläppet eller en sanering. Oljan har funnits där i decennier.

I juni 2011 bestämde sig miljö- och hälsoskyddsnämnden för att det var VKAB:s ansvar att sanera området. Fastigheten ägdes av det kommunala bolaget i olika konstellationer mellan 1974 och 2000. I mitten av mars i år sa VKAB motvilligt ja, eftersom det fanns uppgifter om att en tidigare fastighetsägare kunde vara ansvarig.

Miljö- och hälsoskyddsinspektören, Per Fogelström, har följt och utrett frågan under lång tid.

– Det är ju skönt att man kommer igång med att få upp oljan så vi slipper oron för att den ska läcka ut i omgivningen, säger han.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons