Annons

Ny bussgata ifrågasätts

Kommunen och regionförbundet planerar för en ny bussgata på Teleborg. Lockbetet är stora besparingar.
Nu kommer kritiken. Underlaget för de ekonomiska löftena saknas.
Växjö • Publicerad 23 januari 2012
Arne Pettersson på stigen som föreslås bli en ny bussgata i södra Teleborg
Arne Pettersson på stigen som föreslås bli en ny bussgata i södra TeleborgFoto: Bosse Vikingson

I kommunens förslag på översiktsplan för Växjö finns delar som berör södra Teleborg. Bland annat hur kollektivtrafiken ska se ut. Förslaget pekar ut en ny bussgata på drygt 300 meter. Den ska gå igenom ett smalt grönområde mellan Raskens väg och Seglarevägen.

De boende i området reagerar starkt. I bakgrundsmaterialet till busslinje nummer fem skrivs om "Önskemål om en bussgata på södra Teleborg...". Vem som står för dessa önskemål och med vilka motiv nämns inget om alls.

Annons

Meningens fortsättning lyder: "...vilket skulle spara stora pengar årligen".

Något belägg hittar inte Teleborgsborna.

– Om de ska spara stora pengar så måste de ha bättre underlag, säger deras talesperson Arne Pettersson.

Han visar runt på grönområdet som föreslås bli bussgata. Det är mellan 14 och 25 meter brett med gräns till dels en förskola inklusive en lekplats och dels en hel del villor. Två cykelvägar kommer att korsas.

Längs stigen står lövträd där många fåglar flyger. Till det konstaterar han att det är stor nivåskillnad längs grönområdet vilket gör att det kommer att behövas omfattande arbete för att skapa plan mark för gatan.

Arne Pettersson menar att grönområdets olika värden fördärvas om förslaget förverkligas.

En grund för att öka resandet med kollektivtrafiken, vilket är kommunens önskemål, är att dra linjer där maximalt antal personer finner det enkelt att ta bussen. Arne Pettersson menar att det inte blir fallet med den nya bussgatan och föreslagna hållplatser. Tvärtom anser de boende att det kommer att bli väsentligt längre avstånd för både dagens och framtidens boende i området.

Snart kommer frågan att behandlas politiskt i kommunen.

– Vi vill gärna komma i diskussion med dem innan dess, säger Arne Pettersson och säger samtidigt att kommunens ambition om att växa kraftigt också i framtiden inte alls är något de vänder sig mot.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons