Annons

Ny explosion i kärnkraftverk

En ny explosion inträffade på måndagen i en reaktor på kärnkraftverket Fukushima 1. Tv-bilder visade hur rök vällde upp ur reaktorbyggnaden.
Växjö • Publicerad 14 mars 2011

Det är en vätgasexplosion som har inträffat i reaktor 3, uppger nyhetsbyrån Kyodo. Japans strålskyddsmyndighet kunde inte säga om det skett något radioaktivt utsläpp i samband med explosionen.

En liknande explosion inträffade i lördags i reaktor 1 i samma kärnkraftverk. Då steg strålningsnivån utanför kraftverket direkt efter explosionen, men minskade sedan återigen till normala nivåer.

Annons

Tidigare på måndagen sade Japans premiärminister Naoto Kan att läget är fortsatt oroande vid Japans skalvdrabbade kärnkraftverk Fukushima 1 och att myndigheterna gör sitt yttersta för att begränsa omfattningen av skadorna.

Tre reaktorer vid kraftverket nödkyls med havsvatten sedan kylsystemet slagits ut av det stora jordskalvet och den efterföljande tsunamin i fredags.

Kärnkraftsoperatören Tepco uppger att reaktorhöljet inte skadades av explosionen, rapporterar nyhetsbyrån Jiji press. Den japanska regeringens talesman Yukio Edano sade att reaktorinneslutningen troligen är oskadd och att risken för ett större radioaktivt utsläpp är liten.

En talesman för kraftbolaget Tecpo uppgav att några arbetare vid kraftverket hade skadats vid explosionen, men angav inget antal. Myndigheterna har tidigare beordrat evakuering av alla inom en två mils radie från kärnkraftverket Fukushima 1. Runt 210 000 människor har lämnat zonen. En talesman för Japans strålskyddsmyndighet uppmanade de som fortfarande finns kvar inom evakueringszonen att bege sig inomhus. Runt 750 personer, patienter och personal vid sjukhus och vårdhem, fanns på måndagen fortfarande kvar innanför tvåmilsgränsen.

Tre personer skadades och ytterligare sju personer saknas efter explosionen i en kärnreaktor, uppgav kraftbolaget Tepco. Tepco meddelade senare att de sju som saknades efter explosionen i kärnkraftverket hade lokaliserats. Totalt nio personer uppger ha skadats, rapporterar Jiji Press.

Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons