Annons

Ny övervakning på gång för Växjöborna

Snart kan Växjöborna övervakas på gator och torg av tillfälliga kameror som polisen råder över. Men de tydligast uttalade ändamålen med övervakningsmöjligheterna är inte aktuella i Växjö.
Växjö • Publicerad 17 februari 2014
Lagen om tillfällig kameraövervakning siktar framför allt på enskilda händelser som fotbollsmatcher där det bedöms vara hög risk att det blir bråk bland supportrarna
Lagen om tillfällig kameraövervakning siktar framför allt på enskilda händelser som fotbollsmatcher där det bedöms vara hög risk att det blir bråk bland supportrarnaFoto: ArkivFoto

Brottsförebyggande rådet i Växjö har nyligen haft ett möte. Där föreslog polisen att kommunen ska köpa några portabla övervakningskameror och sätta upp dem vid behov på platser i staden.

Skillnaden mellan denna form av övervakning och den traditionella är att nu avgör polisen själv var och när den ska användas samt att det är en tidsbegränsad övervakning på maximalt en månad.

Annons

Poliskommissarie Jan Ottosson:

– Vi diskuterar om man mest kan ha dem kopplade till våldsutsatta platser i city. Vi har bra koll på var dessa hot spots är.

Däremot har det aldrig förts en diskussion om att använda kamerorna vid befarade huliganbråk i samband med olika idrottsevenemang som fotboll.

Men det är framför allt vid sådana tillfällen lagen är tänkt att användas. Likaså är tanken att kamerorna ska kunna användas vid tillfällen som diplomatiska toppmöten.

Formellt säger lagen att övervakningen kan användas vid vissa speciella tillfällen:

”...om det av särskild anledning finns risk för att allvarlig brottslighet som innebär fara för liv eller hälsa eller för omfattande förstörelse av egendom kommer att utövas på en viss plats och syftet med övervakningen är att förebygga eller förhindra brott.”

Det är polisen i Helsingborg som inspirerat Kronobergspolisen. Deras biträdande närpolischef Tommy Wik påpekar att det måste handla om grövre brottslighet, inte saker som att papperskorgar sprejas. Han menar att det måste ligga fängelse i straffskalan.

– Det är bilbränder eller där andra stora värden finns. Det måste finnas en dignitet på brotten och de ska vara ständigt återkommande eller personrån. Det krävs en del.

I Helsingborg används kamerorna mest vid grövre skadegörelse i vissa bostadsområden. De bevakar även parkeringsplatser eller andra ställen där brottsligheten skjuter i höjden.

– Detta har också en brottspreventiv verkan.

Annons

Är det inte risk att brottsligheten bara flyttas från det övervakade området till ett ickeövervakat?

– Det finns mycket polisforskning kring detta. Vissa typer av brottslingar är mer hemma i ett visst område. Man kan få brotten att upphöra utan att det flyttas till ett annat ställe och det kanske är vanligare än man tror, säger Tommy Wik.

Berättar ni var ni sätter upp dem?

– Vi måste skylta att det är kameraövervakat. Vi får inte smygfilma.

Om kamerorna införs i Växjö är det troligtvis första gången en övervakning av denna modell är aktull i Kronoberg. Länsstyrelsen har i alla fall ingen aning om detta har utnyttjats då det inte behövs tillstånd utan avgörs av polisen själv.

Bosse Vikingson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons