Annons

Ny process mot GVG: ”De saknar tillstånd”

Lotteriinspektionen har återigen inlett en process riktad mot GVG Interactive i Växjö för att förmå bolaget plocka bort sex spelautomater.
Växjö • Publicerad 20 december 2010

– Vi har en klar uppfattning om att de här automaterna är olagliga och att GVG saknar tillstånd, säger Elin Vidlund, jurist hos inspektionen.

I våras beslutade åklagarkammaren i Växjö att lägga ned förundersökningen riktad mot GVG och bolagets ägare Lasse Johansson för misstanken om brott mot lotteri­lagen, allt efter en inledande process från lotteriinspektionen. Då gällde det spel­automater som upptäckts i en annan polisutredning och misstankar om att kontanta medel betalats ut till spelare.

Annons

Ett oklart rättsläge menade åklagaren var huvudanledningen till beslutet. Lotteriinspektionens bestämda uppfattning är att enbart Svenska Spel har rätt att arrangera den här typen av spel på automater.

Två ärenden är på väg upp i Högsta domstolen under våren för ett av­görande men Lotteri­inspektionen väljer ändå att inleda en ny process riktad mot GVG.

– Med en annan åklagare kan vi kanske få ett annat resultat och vi tycker att argumenten mot det här är klockrena. Vi har fort­farande en övervägande del av fällande domar i Sverige och vi måste agera utifrån praxis, säger Elin Vidlund.

De kommer i två brev be GVGs ägare att ta undan automatspelen som för övrigt är desamma som står kvar sedan förra processen, därefter överlämnar de ärendet till polisen.

Lasse Johansson har bestämt sig för att inte göra någonting.

– Jag skrattar mest åt det här. Mina advokater har rått mig att inte agera alls. Skulle det sedan visa sig i HD att automaterna är olagliga så plockar vi bort dem med en gång. Staten vill ha monopol på det här spelet och Lotteriinspektionen är deras färlängda arm.

Jens Nielsen
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons