Annons

Nya ägare ger värdshuset liv

Nu ska det blåsas nytt liv i värdshuset i Lammhult. För första gången ska restaurangen drivas av personer som också äger fastigheten. Återöppningen är planerad till sommaren.
Lammhult • Publicerad 21 januari 2017
Samhällsföreningens Per-Olof Lenegård. näringslivsföreningens Bengt  Andersson, mäklarna Inger Åkesson och Olof Åkesson, den nya fastighetsägaren Zana Canpolat samt Annika Hallquist, Krister Yngvesson och Hans Falk från Folkets hus-föreningen var nöjda med ab en lösning kommit till stånd för värdshuset. Foto: Per Sandeback
Samhällsföreningens Per-Olof Lenegård. näringslivsföreningens Bengt Andersson, mäklarna Inger Åkesson och Olof Åkesson, den nya fastighetsägaren Zana Canpolat samt Annika Hallquist, Krister Yngvesson och Hans Falk från Folkets hus-föreningen var nöjda med ab en lösning kommit till stånd för värdshuset. Foto: Per Sandeback

På fredagen undertecknades kontraktet som gjorde företaget Caz, det vill säga Zana Canpolat och hans morbror Selin Canpolat från Växjö, till nya ägare av värdshusfastigheten i centrala Lammhult.

Säljare var Folkets Hus-föreningen som ägt byggnaden i omkring tre år via ett dotterbolag. Föreningen behåller dock den tillbyggda samlingslokalen där den ska fortsätta att driva sin verksamhet.

Annons

Krister Yngvesson, Hans Falk och Annika Hallquist från föreningen, som var med vid kontraktsskrivandet, var nöjda med affären och att äntligen få koncentrera sig på verksamheten i Folkets hus efter alla turer med värdshuset som varit stängt sedan midsommartid i fjol.

– Det känns riktigt skönt, dessutom tror vi på köparna, det är också viktigt eftersom vi hoppas på ett bra samarbete, säger Hans Falk.

Hela den ursprungliga värdshusbyggnaden med kök, serveringslokal, konferensrum, fem rum för uthyrning samt allt lösöre lämnar nu föreningen i andra händer.

Den nya ägarduon driver sedan tidigare restaurangen Zacks på Fagrabäcksvägen i Växjö i nostalgisk amerikansk stil. Zana Canpolat är också delägare i Knock èm down, restaurangen i den nya bowlinghallen i Växjö. Ihop med en kollega driver han dessutom ett byggföretag med inriktning på lågenergivillor.

– Jag är en människa som gillar att jobba, dra igång verksamheter och få dem att fungera, säger Zana Canpolat.

En person som ska ansvara för restaurangen har redan anställts och planen är att ha öppet åtminstone sex dagar i veckan från lunchtid fram klockan 21.

– Tanken är att skaffa alkoholtillstånd och ha öppet även senare på kvällen någon gång ibland och då koppla det till någon kul aktivitet. Annars kommer inriktningen att bli något av en vägkrog, en variation av hur Zacks drivs, ett ställe där du kan få en bra måltid helt enkelt.

– Men först ska vi diskutera med människor i Lammhult och se vad det finns för behov, inte minst ska vi höra vad företagen har för synpunkter, sedan får vi se vad som är genomförbart, säger han.

De första kontakterna togs i november och först handlade det om att hyra lokalerna.

– Men när vi förstod att de ville göra en hel del förändringar kom vi fram till att ett köp var bättre så att de fick fria händer. Nu hopps vi att de kan komma igång så snart som möjligt, säger Krister Yngvesson.

Annons

Närmast ska köket flyttas.

– Jag hur viktigt det är att kunna driva restauranger med så lite personal som möjlig, det är ju den stora kostnaden. Två i taget ska kunna sköta detta och därför ska vi flytta köket, det ska bli öppet så att gästerna kan se det, säger Zana Canpolat.

Totalt fyra personer ska anställas plus att ungdomar från trakten kan tas in vid behov.

– Växjö kommun har ställt i utsikt att det kan göras en större parkering på andra sidan riksvägen om värdshuset kommer igång, påpekar mäklaren Olof Åkesson.

I går passade också Per-Olof Lenegård från samhällsföreningen och Bengt Andersson från Lammhults näringslivsförening på att hälsa de nya värdshusägarna välkomna.

– Det är väldigt positivt, det påverkar hela Lammhult, säger Per-Olof Lenegård.

– Det var tvunget att det hände något, det är bra funktion för Lammhults näringsliv. Många besökare kommer hit och det är viktigt att då ha den infrastuktur som behövs på olika sätt, Den nya Folkets hus-styrelsen har gjort ett bra jobb, Det här kan bli en jättefin anläggning, säger Bengt Andersson.

Foto: Per Sandeback
Foto: Per Sandeback
Foto: Per Sandeback
Foto: Per Sandeback
Kent AxelssonSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons