Annons

Nyfödda får digitala journaler

Som andra landsting i landet har nu Kronoberg infört digitala journaler för nyfödda.
Växjö • Publicerad 15 oktober 2010
Foto: SCANPIX

Systemet innebär att det skapas en digital journal redan när mamman skrivs i ni mödravården, barnet skrivs sedan in direkt vid födseln, denna uppdateras sedan löpande och flyttas vidare till barnavårdscentral. Detta innebär att det vid förlossning blir enkelt för bb-personalen att komma åt information från mödravården via datorn i förlossningsrummet.

Dessutom slipper föräldrarna slipper ta papperskopior, och det blir inga dubbeljournaler för sjukvården.

Annons

- Det kan till exempel handla om viktig information om sjukdomar hos mamman, eller hos det ofödda barnet, säger Maria Lundgren biträdande avdelningschef på förlossningen.

Tanken är att de digitalas journalerna ska ge säkrare vård och mer tid för personalen till mammor och barn.

Efter förlossningen har sen barnavårdcentralen tillgång till journalnoteringarna från förlossningen och från tiden på BB. Vilket underlättar för den fortsatta vården av mamma och barn.

De kan enkelt se olika kompliaktioner som uppstått, om amningen fungerar eller andra viktiga uppgifter från förlossning.

De första digitala journalerna började användas för de mammor som skrevs in efter den förste april och det första barnet som fick sin förlossning digitaljournalförd i systemet föddes den 11 oktober.

Henric Bingström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons