Annons

Odlad fisk och insekter på middagsbordet

I framtiden kan kött betraktas som en krydda i matlagningen. Istället äter vi insekter, odlad fisk och mer frukt och grönt. Biolog Maria Unell berättade om framtidens mat på ett seminarium när Mat 2018 smygstartade under torsdagen.
Växjö • Publicerad 6 september 2018

Att Sverige behöver öka sin livsmedelsproduktion och bli mer självförsörjande är många överens om. Regeringen och Livsmedelsverket arbetar med en livsmedelsstrategi inför 2030.

Verksamhetsledaren vid Refarm, Maria Unell, berättar om framtidens mat som är betydligt mer klimatvänlig och hållbar.
Verksamhetsledaren vid Refarm, Maria Unell, berättar om framtidens mat som är betydligt mer klimatvänlig och hållbar.Foto: Jan Bärtås

Verksamhetsledaren vid Refarm, Maria Unell, berättade om hur framtidens mat kan se ut. Maria Unell arbetar även för Miljöresurs Linné, som utbildar kockar i ekologisk och hållbar matlagning.

Annons

Hon konstaterar att de mindre lantbruken försörjer 70 procent av dagens matkonsumenter.

– Det finns mat så det räcker i världen och det sker till och med en överproduktion, förklarade Maria Unell.

I framtiden måste maten produceras med mindre vatten och med förnybara energikällor. Jordbruksmaten måste binda in maximalt med kol och mängden handelsgödsel bör minska.

Maria Unell hänvisade till forskaren Johanna Björklund, vid Örebro Universitet, som också påpekar att läckaget av fosfor till haven måste minska.

– Det gäller att bromsa utrotningen av arter, den biologiska mångfalden är väldigt viktig.

Livsmedelsverket, Jordbruksverket och LRF spår att köttkonsumtionen minskar. Istället äter vi mer frukt och grönt framöver. Vegansk och vegetarisk matlagning blir vanligare.

Trendspanarna pekar på odlad fisk, insekter och en mer genetiskt anpassad mat.

– Smarta förpackningar, full insyn med spårbarhet blir allt viktigare, förklarar Maria Unell.

Stadsodlingar är en stark trend som blir vanligare. Mer mat kommer att produceras i städerna, på tak och i växthus.

Maria Unell tror också på den landbaserade fiskodlingen. Genom denna matproduktion kan nya och tropiska fiskar användas som inte kräver fiskmjöl på samma sätt. Istället kan de matas med insekts- eller musselmjöl. Hon nämner ålmalen som odlas på detta sätt.

Annons

I stora delar av världen är insekter en viktig del i maten. Bland annat finns 2 000 insektsarter som går att äta.

– Insekter har bra näringsvärde och är rika på fettsyrorna omega 3 och 6.

De är dessutom klimatvänliga och sprider sällan sjukdomar.

I Europa råder ett motstånd mot att äta insekter av historiska och kulturella skäl. Men detta lär ändras med tiden, tror Maria Unell.

Även alger kommer ha betydelse som framtida mat.

– Jag tror också vi har kanin, get och häst på det framtida bordet.

Jan BärtåsSkicka e-post
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons