Annons

Oenigt beslut om Sven Thidevall

Ansvarsnämnden för biskopar riktar allvarlig kritik mot förre Växjöbiskopen, Sven Thidevall, för hans agerande under vinterns förtroendekris i stiftet. Thidevall får ändå behålla biskopstiteln.
Växjö • Publicerad 1 oktober 2010
Sven Thidevall.
Sven Thidevall.Foto: Lillian Andersson

Men nämndens beslut är inte enhälligt.

Ledamoten Kerstin Bergman anser att Sven Thidevall ska avkragas, det vill säga bli av sin behörighet som biskop att utföra kyrkans vigningstjänst.

Annons

Hon anser att han i "avsevärd mån" skadat det anseende som en biskop bör ha.

"Jag anser att ansvarsnämnden för biskopar borde ta allvarligare på förtroendekrisen" skriver hon i ett tillägg till beslutet.

Nämnden har granskat Sven Thidevalls agerande under händelserna som ledde fram till att han till slut sa upp sig från sin tjänst som biskop i Växjö stift.

Det handlar bland annat om konflikten med en kvinnlig medarbetare på stiftskansliet i början av februari.

Det resulterade i en polisanmälan mot honom för olaga hot.

Förundersökningen lades ner men ansvarsnämnden riktar kritik mot hur Sven Thidevall hanterade situationen.

Hans agerande var "icke acceptabelt", skriver nämnden i sitt beslut.

Nämnden anser att han skadat det anseende som en biskop bör ha men inte i så hög grad att han ska bli av med sin behörighet som biskop.

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons