Annons

Ofelia som medeltida Lucia

Domkyrkan i Växjö var fylld till brädden under söndagskvällens musikgudstjänst med ett medeltida luciafirande. Ljusfesten spred ljus i vintermörkret.
Växjö • Publicerad 13 december 2010
Växjös Domkyrka gav under söndagskvällens luciafirande ljus i vintermörkret.
Växjös Domkyrka gav under söndagskvällens luciafirande ljus i vintermörkret.Foto: Daniel Johansson
Domkyrkan var fylld till brädden och bänkplatserna räckte inte till. Besökare stod och satt för att få uppleva firandet.
Domkyrkan var fylld till brädden och bänkplatserna räckte inte till. Besökare stod och satt för att få uppleva firandet.Foto: Daniel Johansson
Lucia Ofelia Berg bar en krona utan ljus men med guld och pärlor under det medeltida luciafirandet.
Lucia Ofelia Berg bar en krona utan ljus men med guld och pärlor under det medeltida luciafirandet.Foto: Lars-Göran Rydqvist
Samarbetet mellan Domkyrkans och Kulturskolans körer omfattade sammanlagt 120 personer.
Samarbetet mellan Domkyrkans och Kulturskolans körer omfattade sammanlagt 120 personer.Foto: Daniel Johansson

När hundratals barn tågade in i Domkyrkan och med sina ljusa barnaröster sjöng luciasången var det nog många som fick tårar i ögonen.

Domkyrkans körer Ceciliakören, Prima Vox och Kammarkören Sankt Sigfrid deltog tillsammans med Kulturskolans Karl Oskar-kören, Sing-Song och Sonetta.

Annons

– Det är ett samarbete mellan Domkyrkans och Kulturskolans körer med sammanlagt 120 personer, säger Lawrence Johnson, ansvarig för arrangemanget tillsammans med Yvonne Steen Ohlander och Maria Brisvall.

– Det är första gången vi har inriktningen på helgonet Lucia. Vi har klätt henne som en medeltida Lucia utan ljus i håret med krona i guld och pärlor, säger Lawrence Johnson och tillägger:

– Men det är inte omöjligt att det här kan bli en tradition.

Luciafirandet i Domkyrkan varade i över en timme, Lucia skred själv in efter en halvtimme, och fylldes med traditionella luciasånger. Mellan sångerna talade prästen Leif Adolfsson om helgonet Lucia som levde i Syrakusa på Sicilien och som offrade sitt liv för sin kristna tro.

Gudstjänsten avslutades med en fantastisk ljusmanifestation då alla i församlingen tände det ljus som delats ut före gudstjänsten – samtidigt som körerna sjöng Nu tändas tusen juleljus. Sedan ledde Lucia sina tärnor ut ur Domkyrkan och luciasången sjöngs på italienska.

Daniel Johansson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons