Annons

Öjaby kan bli stans nästa friluftsområde

Ett nät av gröna stigar och cykelvägar kan göra Norra Öjaby till ett av stans viktiga frilufts- och rekreationsområden, menar kommunen. Men i deras planer ingår också ett stort företagsområde och avsteg från strandskyddet.
Växjö • Publicerad 11 februari 2014
Foto: 

Norra Öjaby öster om flygplatsen är ett område med stor biologisk mångfald, känsligt grundvatten och flera fornlämningar. Området besöks flitigt av scouter och andra naturintresserade, men är inte ett fullt tillgängligt grönområde.

Utbyggnadsplaner för området har funnits i kommunens byrålådor sedan 80-talet. Men nu ligger planprogrammet med kommunens förslag på framtida bebyggelse ute för samråd. Både Länsstyrelsen och boende har möjlighet att uttrycka sina tankar om förändringarna.

Annons

Den västra delen av området är inte lämpligt att bo i på grund av flygplanens buller. Men österut innehåller planen 160 nya bostäder, cykelvägar och grönstråk, som ska locka nyinflyttade och natursugna Växjöbor.

- Området har höga naturvärden och fornlämningar. Därför prioriterar vi gång och cykelvägar i området, säger kommunens planeringsarkitekt Agnieszka Årevall.

Grönstråken ska ringla runt travbanan, genom naturen och bostadsområden ner mot Helgasjön. Enligt kommunen har området stor potential att bli ett viktigt rekreationsområde.

Men en stor del av det planerade bostads- området, längs med Helgövägen går rakt igenom strandskyddsområdet runt Helgasjön. Därför vill kommunen minska på strandskyddszonen, från 200 meter till knappa 100.

- Vi tar hänsyn till naturliga gränser i miljön. Strandområdet som finns kvar är fortfarande fredat, säger Agnieszka Årevall.

Kommunen menar att inskränkningen i strandskydd ska kompenseras genom att de nya stråken ökar folks möjlighet att komma fram till stranden.

Det är inte bara naturen som lockar i Norra Öjaby. Närheten till flygplatsen och riksväg 30 gör området attraktivt för företag. Därför ska ett 54 hektar stort verksamhetsområde enligt planen sträcka sig längs med Nylandavägen och några hundra meter österut.

Olof Peterson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons