Annons

Ökat trafiktryck utanför förskolor

Efter påkörningsolyckan vid förskolan Gullvivan ifrågasätts nu parkeringarna vid förskolorna i Växjö. Men enligt Per Gustafsson på barn- och omsorgsförvaltningen finns det inte så mycket man kan göra.
Växjö • Publicerad 14 augusti 2010

Det var en tvåårig flicka som blev påkörd av en bil utanför förskolan Gullvivan på Hovshaga på torsdagseftermiddagen. På smp.se kommenterar läsaren Mia att hon inte är förvånad. "Parkeringen vid dagis och skolor i Växjö är under all kritik" skriver hon och menar att till exempel Sandsbro skolas parkeringsplats är trång och har dålig sikt.

Men Per Gustafsson menar att problemet i stället ligger i att fler föräldrar kör sina barn till skolan i dag jämfört med tidigare och att det är därför denna typ av olyckor riskerar att inträffa.

Annons

– Trafiktrycket utanför skolor och förskolor har ökat och det beror mycket på att man väljer en annan skola än hänvisningsskolan. Då måste man också skjutsa sina barn. Ett exempel är på Söder där det finns många friskolor.

Per Gustafsson säger att det är svårt att bygga en säker parkering vid skolor och förskolor. Att lägga den en bit ifrån själva byggnaden ser han inte som ett alternativ.

– Föräldrar vill komma så nära förskolan som möjligt. Det är omöjligt att få en helt säker miljö där både bilar och barn vistas.

I stället satsar man på att bygga ordentliga staket runt förskolorna så att barnen omöjligt ska kunna ta sig ut på egen hand. Men Per Gustafsson vill ändå ta fram ett gott exempel på en förskola där man aktivt har jobbat för att göra miljön så trafiksäker som möjligt.

– På Östra Lugnets skola har de delat ordentligt på ytan där barnen finns och det trafikerade området. Däremot skulle den olyckan som inträffade i går kunna inträffa där också. Det gäller helt enkelt att folk tar det lugnare när de kör nära skolor och förskolor.

Erika Hedman Bergström
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons