Annons

Oljan räddar fjärrvärmen

Energin från biobränslet räcker inte till.
Det är oljan som är räddningen i gröna Växjö när kylan slår till.
På torsdagsmorgonen gick det åt 11 ton olja - i timmen.
Växjö • Publicerad 23 december 2010
DRIFTDATA?Kraftverkschefen, Lars Ehrlén, studerar driftdata på skärmen i Sandviksverkets entré. På torsdagsmorgonen gick det åt 11 ton olja och 160 m3 flis, två lastbilar med släp, för att hålla Växjö varmt. ? Det här är en extrem situation vi har, säger Lars Ehrlén.
DRIFTDATA?Kraftverkschefen, Lars Ehrlén, studerar driftdata på skärmen i Sandviksverkets entré. På torsdagsmorgonen gick det åt 11 ton olja och 160 m3 flis, två lastbilar med släp, för att hålla Växjö varmt. ? Det här är en extrem situation vi har, säger Lars Ehrlén.Foto: Per-Erik Sandebäck
SANDVIKSVERKET?? Nu kör vi alla pannorna på Sandviksverket och tillfälligtvis också en reservpanncentral. Så vi kör för fullt. Men vi har ytterligare en reservpanncentral om det skulle behövas, säger kraftverkschefen Lars Ehrlén.
SANDVIKSVERKET?? Nu kör vi alla pannorna på Sandviksverket och tillfälligtvis också en reservpanncentral. Så vi kör för fullt. Men vi har ytterligare en reservpanncentral om det skulle behövas, säger kraftverkschefen Lars Ehrlén.Foto: 
ACKUMULATORTANK?Den 61 meter hög ackumulatortanken vid Sandviksverket rymmer runt 40 000 m3 vatten. Den kan man ladda med en energimängd på cirka 2700 MWh, vilket motsvarar mer än 100 villors användning i ett helt år.
ACKUMULATORTANK?Den 61 meter hög ackumulatortanken vid Sandviksverket rymmer runt 40 000 m3 vatten. Den kan man ladda med en energimängd på cirka 2700 MWh, vilket motsvarar mer än 100 villors användning i ett helt år.Foto: 

– Det här är en extrem situation vi har. Det är ungefär dubbelt så mycket last vi har i dag som vi har en normal vinter. Om nu en normal vinter ligger på några minusgrader, säger kraftverkschefen Lars Ehrlén.

11 ton olja. Eller 12 ton. Mätaren i entrén på Sandviksverket kan inte riktigt bestämma sig.

Annons

När kvicksilvret faller som det har gjort under de senaste dagarna krävs det olja för att klara av att hålla uppe värmen i Växjös fjärvärmesystem.

– Det innebär ju att vi ökar de fossila utsläppen. Växjö är grönare på sommaren i många bemärkelser kan man säga. Men det blir alltid så att det blir orimligt dyrt om man skulle ha fastbränslekapacitet till 100 procent. En liten del på spetsen måste man ta med något som har en lägre investeringskostnad. Och där passar oljan bra, alltså en lägre investeringskostnad för den mängd värme man producerar.

Många av pannorna som värmer Växjöborna är från tidigt sjuttiotal.

Om fyra år, enligt planeringen, ska Veabs nya kraftverk vara igång. Och då kommer behovet av olja sjunka betydligt, enligt Lars Ehrlén.

– Helt utan olja kommer vi inte att klara oss då heller. Men det kommer att bli mycket, mycket mindre, säger han.

Oljeförbrukningen står under 2010 för omkring 10 procent av produktionen av fjärvärme och el. Det är nästan dubbelt så mycket som under 2009 (5,6 procent)

Men biobränslet dominerar alltså stort även ett år med den här kylan.

Enligt Veabs egna siffror ersätter biobränslet cirka 85 500 m3 eldningsolja per år. Detta skulle vid förbränning motsvara ett utsläpp på cirka 249 000 ton fossil koldioxid.

Under torsdagsmorgonen slukade pannorna stora lass med flis, 160 m3 i timmen. Det motsvarar två fullastade lastbilar med släp.

Produktionen av fjärvärme låg på dryga 200 MW mot mer normala 150 MW om det bara är några minusgrader.

Annons

– Nu kör vi alla pannorna på Sandviksverket och tillfälligtvis också en reservpanncentral. Så vi kör för fullt. Men vi har ytterligare en reservpanncentral om det skulle behövas.

Så håller du nere energikostnaden

Hur varmt behöver du ha inomhus? Du kan kanske sänka temperaturen någon grad utan att behöva frysa. För villaägaren betyder varje grads högre medeltemperatur cirka fem procent högre kostnad för uppvärmningen. Kostnaden kan bli större beroende bland annat på var i landet man bor och hur välisolerat huset är.

Har du rum som du sällan använder? Sänk värmen lite mer där.

När du reser bort kan du sänka temperaturen inne till cirka 15 grader.

Byt ut termostaterna efter 10-15 år eller när de går sönder.

Håll dörren stängd mot kalla utrymmen, till exempel vind och veranda.

Isolera huset bättre, till exempel vinden. Cirka 15 procent av värmen försvinner ut genom taket.

Täta dragiga fönster och ytterdörrar.

Dra för gardinerna eller fäll ner persiennerna på nätterna. Då behåller du värme i rummet.

Ställ inte möbler för nära elementet. Då får värmen svårt att nå ut till resten av rummet.

Källa: Energimyndigheten

Lennart Ernstsson
Så här jobbar Smålandsposten med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons